Inga överlevande på dödsplanet

Störtade i Amazonas med 155 människor ombord

Planet var av typen Boeing 737-800 från flygbolaget Gol Airlines.
NYHETER

Ett brasilianskt passagerarplan med 155 personer ombord har störtatade i hjärtat av Amazonas natten till lördag svensk tid.

Sent under lördagskvällen meddelade Brasiliens president Lula att inga passagerare överlevde kraschen.

Enligt svenska UD finns inga svenska namn på passagerarlistan.

Foto: AP
Oroliga anhöriga väntar på besked.

Kollisionen skedde på 10 000 meters höjd.

Allt tyder på att vingen på ett mindre jetplan sprättade upp den stora flygplanskroppen som en konservburk, rapporterar media i Brasilien.

Piloten på det mindre jetplanet av typen Embraer Legacy har i förhör beskrivit hur en stor skugga plötsligt dök upp framför honom på hög höjd.

Sedan stötte han emot något.

Han lyckades landa Legacyn i staden Serra do Cahimbo trots skador på vingarna, skriver nyhetsbyrån Globo.

Firas ner med rep

Räddningsmanskap hade vid 14-tiden på lördagen svensk tid lokaliserat vraket i hjärtat av Amazonas, i ett indianreservat gränsande till en stor boskapsfarm i Mato Grosso cirka 270 mil nordväst om Rio de Janeiro.

Enligt uppgift är vraket sönderslaget. Nedslagsplatsen är kocentrerad till ett mindre område vilket pekar på på att planet störtade brant och gick med nosen rakt ner mot marken.

Nytt Boeing 737

Det brasilianska inrikesplanet på flight 1907 försvann från radarn under en flygning från djungelstaden Manaus till huvudstaden Brasilia sent på fredagskvällen svensk tid.

Planet av typ Boeing 737-800 var helt nytt och hade bara 200 flygtimmar bakom sig. Det tillhör brasilianska lågprisbolaget flygbolaget Gol.

Planet försvann i ett område med tät regnskog 20 mil söder om Cochimbo.

Inga svenska namn på passagerarlistan

I morse meddelade borgmästaren i en mindre stad i delstaten Mato Grosso att planet kraschat nära en farm i Pezoto de Avzevedo i Amazonas.

- Vi har fått information om att planet störtat vid ett lantbruk. Sjukhus i området är beredda att ta emot skadade säger borgmästaren Valter Mioto till lokala medier.

Vilka som fanns ombord är ännu oklart. Manaus är ett nav för en rad olika utländska storföretag, bland annat datortillverkare och motorföretag, men även flera miljöorganisationer.

Bland passagerarna fanns enligt Reuters ett 20-tal personer från företaget Yamaha.

Svenska utrikesdepartementet har inga uppgifter om att svenskar fanns ombord på planet.

- Vi hade en dialog med flygbolaget under natten svenskt tid. På deras passagerarlista finns inget namn som tyder på att det varit svenskar ombord, säger Claes Jernaeus vid UD:s presstjänst.

Det var mörkt när planet försvann, vilket försvårat sökandet. Helikoptrar och plan som deltog i sökandet använde infraröd utrustning i avvaktan på gryningsljuset.

155 ombord

En talesman för luftfartsmyndigheten Infraero i Amazonas sade att planet hade 149 passagerare och sex besättningsmedlemmar ombord då det försvann.

Gol är Brasiliens främsta lågprisbolag. Flottan på 53 plan flyger både inrikes och utrikes, till 50 inrikesdestinationer och till flera grannländer.

På lördagskvällen tillkännagav Brasiliens president Lula da Silva att alla i planet omkommit. Han har utlyst tre dygns landssorg.

Caroline Olsson, Daniel Wiklander

ARTIKELN HANDLAR OM