Anders Borg: ”Ingen allvarlig förseelse”

Finansministern talade ut om barnvakterna i morgonsoffan

NYHETER

Finansminister Anders Borg har under flera år haft en minderårig barnflicka. Barnflickan säger att det var ett svartjobb, men Anders Borg tror sig ha följt reglerna.

- Det är min uppfattning att allt gått rätt till.

Foto: BJÖRN LINDAHL
MINNS INTE Anders Borg håller inte med Maria om att hon varit familjens barnflicka. "Vi har i olika perioder haft en del barnvakter som varit hemma hos oss", säger han.

I dag skriver Aftonbladet om finansminister Anders Borg som har anlitat barnvakter till sina barn under flera år. En av dem säger till Aftonbladet att hon började passa Borgs barn 1999 då hon var sexton år. Hon hämtade barnen hos en dagmamma två gånger i veckan och passade dem mellan 15.30 till 18 då Anders Borg och hans fru kom hem.

"Fick lönen direkt i handen"

Maria säger att hon tjänade 50 kronor i timmen. Lönen fick hon svart direkt i handen. Maria tjänade sammanlagt 11500 kronor per år, plus ersättning för enstaka kvällar och helger då hon passade finansministerns barn.

Enligt Skatteverkets regler måste alla privatpersoner betala in arbetsgivaravgifter för summor över 10 000 kronor per år.

" Tror allt gått rätt till"

Tidigt i morse bemötte finansministern kritiken i TV4 och SVT:s morgonsoffor.

- Min uppfattning är att barnvakten inte tjänade mer än 10 000 kronor per år. Barnvakten säger att det var mer. Jag säger inte att hon ljuger , båda kan ha rätt. Men jag tror att mina minnesbilder stämmer. Jag ringde till Skatteverket och kollade och fick då veta att gränsen för rapporteringsskyldighet ligger vid 10 000 kronor. Och det är min uppfattning att jag och min fru följt regelverket, säger han och tillägger att om han skulle betalat barnvakten någon tusenlapp mer än 10 000 kronor är det ingen allvarlig förseelse.

På frågan om han har mer att dölja svarade Borg:

-Vi tror att vi betalat den arbetskraft vi anlitat vitt. Det är svårt att vara helt säker vid exempelvis den omfattande ombyggnationen av vårt hus. Men jag tror som sagt att vi gjort rätt, säger han.

Oisin Cantwell, Richard Aschberg, Anna Lindström