Finansministern anlitade svart städhjälp

NYHETER

Stockholm (TT)

Finansminister Anders Borg medger att han anlitat svart städhjälp.

– Jag har gjort ett misstag här, jag har köpt tjänster på ett sätt som jag inte borde ha gjort, säger han.

Foto: AFP
Anders Borg.

Borg tog själv upp den svarta städhjälpen när han svarade på reportrars frågor utanför Handelshögskolan på tisdagen. Finansministern uppger att han under 1997–1999 köpte städtjänster av privatpersoner omkring en gång per månad. Enligt Anders Borg så städade de personerna även andra hem och tjänade förmodligen mer än de 16000 kronor per år som man då fick utan att betala skatt. Men Borg skickade aldrig in kontrolluppgifter till Skatteverket.

– Det är förmodligen så att dessa personer tjänat mer än de 16000 kronor som man får tjäna utan att betala skatt, därför har jag förmodligen begått ett regelbrott där.

– Eftersom det rörde sig om flera personer som städade i olika hushåll så finns det betydande sannolikhet för att jag gjort ett misstag där.

Vill gärna fortsätta

Anders Borg fick kontakt med personerna han anlitade genom andra bekanta som också hade städhjälp.

– Hade vi köpt den tjänsten av ett bolag då hade vi vetat att det var vitt, och det är så vi handlat upp städning därefter men där köpte vi den av ett antal privatpersoner, och det kan jag inte vara säker på att det var i enlighet med regelverket.

Finansministern tror inte att betalningen till städhjälpen överskred 10000 kronor per år och han var därför inte själv skyldig att betala arbetsgivaravgift. Däremot skulle han lämnat kontrolluppgifter.

Anders Borg har ännu inte diskuterat saken med statsministern. På frågan om det inträffade är så allvarligt att han borde avgå, säger han.

– Jag har gjort allvarliga misstag som jag beklagar, jag vill gärna fortsätta det som jag uppfattar som min uppgift, men det är inte upp till mig att värdera det.

TT