Pionjär i polisen

Annelie Olsson är skolad för den mansdominerade piketstyrkan

NYHETER

100 procent killar – polisens piketstyrka är en mansdominerad värld. Men kanske inte så länge till.

– Jag blev inte polis för att sitta inne på ett kontor, säger Annelie Olsson, 33, som gått Skånepolisens piketutbildning för kvinnor.

Kajsa Sigvardsson Annelie Olsson var en av tio kvinnor som deltog i utbildningen. Hon tycker det var det roligaste hon gjort inom polisen.

För hårt och för tungt och inget för kvinnor. Fördomarna mot tjejer i piketpolisen är stora inom polisen. Därför genomförde Skånepolisen förra hösten en två veckors utbildning för kvinnliga piketaspiranter för att inspirera fler tjejer att söka till styrkan.

Kursen utvärderades också i en psykologiuppsats vid Lunds universitet.

Med beröm godkänt

Och resultatet, som nyligen presenterats för pikenhetens ledning, var lysande – tjejerna klarade arbetsuppgifterna med beröm godkänt.

– På många områden är polisen mansdominerad och vi tycker det är viktigt att visa att tjejer lika väl som killar kan söka tjänsterna, säger Peter Narbe, biträdande piketchef i Malmö.

Stora krav på styrka

Men det finns hinder på vägen för de kvinnor som drömmer om piketstyrkan. Förutom de fysiska utmaningarna – piketen ställer stora krav på styrka – så ligger den interna poliskulturen ofta kvinnorna till last.

– Har man de fysiska förutsättningarna tycker jag inte det borde spela någon roll om man är man eller kvinna, säger Annelie Olsson.

– Jag gillar att jobba i uniform och vara där det händer, säger hon.

De ska klara farliga lägen

Kajsa Sigvardsson