Kaos i trafiken efter snöoväder

7000 hushåll utan el på onsdagskvällen

NYHETER

Kraftigt försenade tåg, långa bilköer på glashala vägar och tusentals hushåll utan ström.

Onsdagens snöoväder lämnade kaos efter sig.

Enligt SMHI kommer det hårda vindarna att fortsätta på torsdagen.

Främst var det de mellersta och östra delarna av Sverige som drabbades av hårda vindar och kraftigt snöfall på onsdagen.

Redan tidigt på morgonen stoppade Banverkets mellersta region trafiken i området. Senare under kvällen började sträckorna att öppnas igen.

– Vi har bland annat fått i gång sträckan mellan Sundsvall och Uppsala. Under kvällen öppnar ett antal sträckor till, säger Jonas Westlund vid Banverkets pressjour till TT.

Connex hade flera tåg stillastående och valde under onsdagseftermiddagen att ställa in dagens samtliga fyra nattåg på sträckorna Luleå/Umeå–Stockholm/Göteborg. SJ hade bland annat två strandade tåg i Gävle och Sundsvall. Omkring 300 resenärer fick vänta i flera timmar.

Tågkaos

Snöovädret drabbade även tågtrafiken till och från Stockholms central. Växelvärmen, som gör det lättare att lägga om växlarna, fungerade inte på vissa ställen, vilket i sin tur ledde till att tågen inte kom fram.

Först sent på kvällen löste sig knutarna.

– Nu är det bara några tåg norrifrån och några söderifrån som väntar, säger Arne Öberg vid Banverkets östra banregion till TT vid 23-tiden.

Enligt honom skulle trafiken under torsdagen inte påverkas.

Tidigt på onsdagseftermiddagen var drygt 46000 elabonnenter i landet utan ström och vid 20-tiden var fortfarande cirka 4600 strömlösa.

Vattenfall uppskattade att mellan 1000 och 2000 av bolagets kunder i Uppland och Stockholmsområdet inte skulle få tillbaka strömmen förrän under torsdagen.

Vägkaos

De hala vägarna ledde till mängder av avåkningar, men inga allvarligare trafikolyckor rapporterades in. Vägverket varnade för trafiksvårigheter på landsvägarna i Mellansverige och ner till södra Småland.

Ovädret slog också hårt mot busstrafiken i Stockholms län. Under eftermiddagen och kvällen gick inga bussar alls på många linjer.

– Nu har några linjer börjat komma igång, säger Björn Dalborg vid Storstockholms lokaltrafiks pressjour på kvällen.

Vädret medförde även störningar i flygtrafiken på Landvetter under morgonen på grund av problem med avisningen av flygplan.

Flygförseningar

Under eftermiddagen gick Arlanda norr om Stockholm över till så kallad enbanedrift. Det innebar att flygplatsen kunde hantera cirka 30 ankomster och avgångar i timmen mot ordinarie 80.

– Det har gett förseningar på mellan en halvtimme och en timme, säger Niclas Härenstam, Luftfartsverkets presschef vid Arlanda.

Inför torsdagen räknade SMHI med fortsatta snöbyar längs Upplandskusten och på Gotland.

– I övrigt blir det fortsatt blåsigt närmast kusten, säger Anna Belking, meteorolog vid SMHI.

I de västra delarna av Sverige varnas för höga flöden i vattendrag.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM