Oljeplattform på drift i Nordsjön

75 personer finns ombord

NYHETER

En norsk oljeplattform är på drift i Nordsjön på grund av stormen. 75 personer finns ombord.

– Släpets fästen gav efter på grund av de höga vågorna. Det var dramatiskt men det ser ut som om allt ska gå bra nu, säger räddningsledare Hans Christiansen till VG:s nätupplaga.

Plattformen «Bredford Dolphin» bogserades på tisdagen ut från norska farvatten men vid 14-tiden på dagen brast kedjorna.

Sedan dess har det blåst kraftiga vindar upp mot orkanstyrka, enligt uppgifter från räddningscentralen till den norska tidningen VG:s nätupplaga.

- Plattformen driver utan kontroll. Det blåser storm i området, tidigare i natt var vinden långt över orkanstyrka, säger vakthavande räddningsledare Sölve Tanke Hovden till VG.

Omöjligt att evakuera

Plattformen driver väster om Egersund, cirka 100 mil ut i Nordsjön.

Ett bogserfartyg och den norska kustbevakningens fartyg Tromsö är på väg för att försöka hjälpa till med att fästa släpet igen så snart vinden mojnar.

Det dåliga vädret i går kväll och i natt har gjort det omöjligt att evakuera personerna på plattformen men enligt räddningsledare Hans Christiansen var det under onsdagsmorgonen inte längre nödvändigt att evakuera plattformen.

När vindstyrkan var som starkast blåste det med cirka 45 meter per sekund i området men enligt VG är vindstyrkan nu endast cirka 25 meter per sekund.

Susanna Vidlund