Ambulerande klädmärke gästar stan

1 av 3
Två gånger om året kör Alexander Brenninkmeijer hardcoreturné med tyska klädmärket Clemens en August.
NYHETER

Alexander Brenninkmeijer smashar inga hotellrum. På sin turné säljer han exklusiva kläder till humana priser. Och det på konstens mark.

- Vi turnerar som ett tvättäkta rockband. Alexander Brenninkmeijer förklarar affärsidén bakom det tyska klädmärket Clemens en August.

- Nu har vi precis lämnat Galerie Asbæk i Köpenhamn. Det gick sådär. Folk vågade inte riktigt handla loss. Men det brukar bli bättre. Först efter några gånger rullar det bra. Då har ryktet spridit sig.

Två turnéer om året

Ett fem veckor långt turnéschema inbegriper städer som Berlin, Frankfurt, Hamburg och London. Tre dagar i vardera stad och två turnéer om året - en i april och en i oktober. ”Det är då man som bäst behöver nya plagg”, säger Alexander Brenninkmeijer, som för första gången lagt till Stockholm som ett av stoppen på turnén.

- Förut så sålde vi bara till Colette i Paris, Barneys i New York och andra väl utvalda designbutiker. Men vem har råd att köpa kläder till hutlösa priser? Vi bestämde oss för att ta kontakt med gallerier och museer för att sälja exklusiva kläder till inköpspris i intressanta miljöer där det satsas på samtidskonst.

Ni var måna om att behålla den fingertoppskänsliga publiken?

- Precis. Och för att undvika konkurrens har vi valt att inte landa i något modesammanhang.

- Jag trodde faktiskt inte att det skulle gå vägen. Tänk dig själv. Du kommer till Kunst-Werke i Berlin och blottar ordet “mode” och förväntar dig att någon säger ”Tack, men nej, tack”. Men när vi förklarade vår kollektion var det plötsligt fritt fram.

En andra chans

Samma nyckelplagg slussas ut till alla turnéstopp. Alexander Brenninkmeijer tillägger att de större storlekarna sparas till de nordiska länderna; ”ni är ju större än i södra och mellersta Europa”.

Efter turnén kan den trogne kunden se över vilka plagg som finns kvar. Dessa ligger då ute på hemsidan www.clemens-en.august.com

- Men det gäller bara för dem som gör en kraftansträngning och kommer och tittar på kläderna när vi drar förbi, säger Alexander Brenninkmeijer.

Ida Lithell,

Allt om Stockholm

Clemens en August Winter 2006 på Färgfabriken.

Fre-Sön 11.00-20.00

Läs mer

ARTIKELN HANDLAR OM