13 av 14 räddade under kvällen

Fortsatt sökande efter saknad besättningsmedlem

NYHETER

Klockan 19.37 försvann MV Finnbirch från radar.

Enligt befälet på det holländska fartyget Marneborg plockades sju personer upp av den första helikoptern och flögs i land.

Uppgifter till aftonbladet.se:

Ytterligare fem har räddats av helikopter.

Bland de räddade uppges den svenske kaptenen vara.

22.20: Ytterligare en person har hittats och räddats. Mannen är vid liv. De tre sist räddade är på väg till Kalmar.

En i besättningen på 14 man saknades ännu vid 22.45-tiden. Sökandet fortsätter.

Vid 23.30-tiden fortgick ännu sökandet efter den siste besättningsmannen. Enligt Sjöräddningscentralen hade man ännu inte då diskuterat hur länge sökandet skulle fortgå.

– I och med att alla hade överlevnadsdräkter på sig så kan man klara sig ganska länge, säger peter Lindquist på MRCC till aftonbladet.se.

Två helikoptrar var då ute och sökte, medan två helikoptrar stod standby.

Utökat sökområdet

En av de två helikoptrarna på plats uppmanas strax efter 21.30 att utöka sökområdet norrut. Minst en av de två saknade personerna kan finnas längre norrut.

– Det enda vi kan hoppas på är att samtliga hann kasta sig i vattnet innan båten sjönk, säger Peter Lindquist till aftonbladet.se strax efter att besked kommit att Finnbirch sjunkit.

Från Sjöräddningscentralens sida koncentrerar man nu alla krafter på räddningsoperationen. Fartyg i närheten observerade en livflotte i vattnet med ljus på.

Blinkande ljus

Från en räddningshelikopter på plats såg man kort efter att båten sjunkit blinkande ljus i vattnet – troligen från flytvästar. Samtidigt var sikten mycket dålig med ymnigt snöfall och starka vindar. Befälet på fartyget Marneborg uppger att den första helikoptern hade med sig sex personer till sjukhus. Däribland ska den svenske kaptenen finnas. Han ska enligt uppgift ha sårskador i huvudet samt ha brutit lårbenet.

En annan helikopter drabbades av tekniska problem och tvingades återvända till basen, enligt uppgift till aftonbladet.se.

En finsk räddningshelikopter, en Superpuma, ankom vid 21-tiden.

Superpuman är utrustad med mörkersökningsutrustning.

Samtliga hamnade i vattnet

Hur lång tid besättningen kan överleva i vattnet i sina överlevnadsdräkter kan Sjöräddningscentralen inte spekulera i.

Befälhavaren ombord på Finnbirch har brutit benet. I övrigt fanns det inga uppgifter om att någon i besättningen som suttit på båtens skrov hade ådragit sig några skador innan båten sjönk.

Ingen fanns kvar på skrovet sedan båten kapsejsat. Båten kantrade helt och låg med kölen uppåt. Samtliga har hamnat i vattnet eller eventuellt på någon räddningsflotte.

Robert Triches