Tåg och flyg försenas av snökaoset

Endast en av tre banor i drift på Arlanda

NYHETER

Snöovädret drabbade tågtrafiken till och från Stockholms central hårt.

- Växelvärmen, som gör att det ska gå lättare att lägga om växlarna, fungerar inte på vissa ställen, vilket gör att det snabbt blir köer, säger Arne Öberg vid Banverkets östra banregion till TT.

Enligt Öberg prioriteras pendeltågstrafiken, men inget vet för tillfället när felen kan vara avhjälpta.

Passagerare på tåg som tidigare stått strandade i Gävle och Sundsvall har nu fastnat på väg in mot Stockholms central, uppger Tobias Johansson vid SJ:s pressjour.

Flyg försenas

Även flyget drabbades av snöovädret.

Under eftermiddagen gick Arlanda norr om Stockholm över till så kallad enbanedrift. Det innebar att Arlanda kunde hantera cirka 30 ankomster och avgångar i timmen mot ordinarie 80.

– Det har gett förseningar på mellan en halvtimme och en timme, säger Niclas Härenstam, Luftfartsverkets presschef vid Arlanda, till TT.

Enligt Härenstam skulle ytterligare en bana öppnas när snöandet lättade, men förseningarna lär följa med hela kvällen.

Bättre på sjön

Sjötrafiken över Östersjön fungerade med ett par undantag normalt.

Ett av Destination Gotlands fartyg som på onsdagskvällen avgick från Oskarshamn mot Visby tvingades snabbt att vända på grund av det hårda vädret. Viking Lines ställde in två turer mellan Kappelskär och Mariehamn.

Färjan Crown of Scandinavia med 650 passagerare ombord på väg från Oslo till Köpenhamn tvingades söka lä i Landskrona.

SMHI varnade för höga flöden i de västra delarna av Sverige samt mycket hård vind längs Upplandskusten och Gävleborgs läns kust. För Gotland gäller varningen stormbyar.

Flyg- och tågförseningar

TT