Leif GW Persson: Ett typiskt sexmord

Författaren hotar anmäla TV4 för förtal

NYHETER

Leif GW Persson nekar till att ha använt mordet på Sara Andersson i sin roman.

-Det är befängt.

Han vill nu att polisen utreder anklagelsen - och hotar anmäla TV4 för förtal och falsk angivelse.

-TV4 påstår att jag skrivit en roman om ett brott som begicks för snart nio år sedan. Det är fullkomligt befängt. De har sagt att jag utnyttjat min ställning och använt sekretessbelagda uppgifter. Det är också befängt.

Unik insyn i fallet

Leif GW Persson är både författare och professor vid Rikspolisstyrelsen.

Som professor har han en unik insyn i polisens arbete - och får ta del av sekretessbelagda uppgifter.

- Att antyda att jag använder hemliga polisuppgifter i mina romaner är en allvarlig anklagelse. Den är inte sann. För att få det utrett har jag polisanmält mig själv.

Brukar du använda verkligheten i dina böcker?

- Ja, självklart. Det är jag inte ensam om. Men det är en annan sak att påstå att jag skriver en hel bok om ett speciellt brott.

"Det är förtal"

Sara Anderssons föräldrar känner igen mordet på dottern i romanen. Leif GW Persson hävdar att det är ett resultat av att TV4 bearbetat dem i den riktningen.

- Det jag beskriver i boken är ett ganska typiskt sexmord. Sara Andersson är en av 100 som mördats av sexuella motiv och det hon utsattes för är just ett ganska typiskt sexmord. Det går inte att beskriva ett typfall utan att det tangerar väldigt många fall.

-Men självklart har jag inte satt mig ner och skrivit om ett speciellt fall, varför skulle jag det? Då hade jag kunnat välja åtskilliga fall som är mer intressanta. Anklagelsen gör mig förbannad.

Tänker du agera mot TV4?

- Ja. Jag förutsätter att jag frias av polisen och då får justitiekanslern ta ställning till om det som förts fram i tv är förtal. Det kan också handla om falsk angivelse. Då är det en straffrättslig historia.

Petter Ovander