Carin Jämtin kanske vill bli statsminister

Lena Mellin: Konstigare saker har hänt i politiken

NYHETER

Det finns bara två skäl för Carin Jämtin att vara både riksdagsledamot och borgarråd i Stockholm.

Hon vill bli partiledare. Eller ha ryggen fri.

Förra biståndsministern Carin Jämtin valdes in i riksdagen i höstas. I mitten av oktober utsågs hon till oppositionsborgarråd i Stockholm, ett uppdrag på heltid med bättre lön än i riksdagen.

Men Carin Jämtin avsade sig inte riksdagsuppdraget när hon blev borgarråd. Hon sitter fortfarande kvar och har en ordinarie plats i det tunga utrikesutskottet.

Vill ha reträtten klar

Att Carin Jämtin skulle kunna fungera som både riksdagsledamot och borgarråd i landets största kommun faller på sin egen orimlighet.

I Stockholm är politiken en evig, och högljudd, kraftmätning mellan rött och blått.

Jämtin har blivit borgarråd för att hon ska opponera mot nya finansborgarrådet och regeringschefen i Stockholm, moderaten Kristina Axén Olin. Hon har inte blivit borgarråd för att smita iväg till riksdagen och delta i gruppmöten, debatter och utskottssammanträden.

Det är alltså en berättigat att fråga varför Carin Jämtin biter sig fast vid sin riksdagsplats.

En förklaring kan vara att hon vill ha ryggen fri. Stockholms socialdemokrater är upptagna i ständiga strider, en kniv i ryggen kan komma när som helst. Att ha reträtten klar kan kännas tryggt.

Nämns i spekulationer

En annan möjlighet är att Carin Jämtin vill efterträda Göran Persson som socialdemokraternas partiledare. Hon är en av dem som nämns i spekulationerna och har starkt stöd i vissa delar av partiet.

Den valberedning som tillsattes för ett par veckor sedan håller som bäst på att fundera över kravprofilen på den nye partiledaren. Ett som ofta nämns är en riksdagsplats.

Utan att sitta i riksdagen blir det omöjligt att möta statsminister Fredrik Reinfeldt i debatt i riksdagen. Utan den plattformen får den nye partiledaren agera från åskådarplats i över tre år.

Jämtin som partiledare? Konstigare saker har hänt i politiken.

Lena Mellin