Väglaget i hela landet – län för län

Så hala är vägarna där du bor

NYHETER

På onsdagskvällen lamslogs Stockholm och hela Mälardalen av blixthalka. Det uppstod kaos i trafiken. På många håll i landet har dock vinterväglaget länge varit ett faktum.

Här är läget på vägarna idag, enligt Vägverkets rapporter.

Skåne

Det större vägnätet är mestadels torrt och yttertemperaturerna är cirka fyra minusgrader. Det finns risk för lokal halka på de mindre vägarna som är osaltade. Under dagen väntas stigande yttertemperaturer till någon plusgrad.

Vid halvelva-tiden på torsdagsförmiddagen stänges Öresundsbron för all biltrafik. Orsaken var risk för nedfallande is på högbron. Bron var åter öppen vid 12.15-tiden på torsdagen.

Blekinge

Varning för vinterväglag på en del håll med risk för halka. De större vägarna är dock på de flesta håll torra och man arbetar med halkbekämpning. Det är stor risk för halka på de mindre vägarna och under torsdagen är det fortsatt stor risk för halka.

Halland

De större vägarna är torra men det är risk för halka på de mindre vägarna. Prognosen är oförändrat väglag.

Kronobergs län

Varning för halka. På de flesta håll är det halkrisk, enligt Vägverket. De större vägarna är dock mestadels torra och man arbetar med halkbekämning. Fortsatt halkrisk under dagen.

Kalmar län

Varning för halka och vinterväglag. De större vägarna är på de flesta håll torra med pågående halkbekämpning. I bland annat Hultsfred och Vimmerby varnar man för halka. Lågtrafikerade vägar kan vara mycket hala, varnar Vägverket. Bedömningen är fortsatt halkrisk under dagen.

Gotland

Trafikanter varnas av Vägverket för modd och snödrev på vägarna i hela länet.

Jönköpings län

Varning för vinterväglag och halka. De större vägarna är på många håll torra och man arbetar med halkbekämpning. De lågtrafikerade vägar är det mycket halt. Prognosen är fortsatt halrisk under torsdagen.

Västra Götalands län

De större vägarna är mestadels torra men det är risk för halka på det mindre vägnätet. I bland annat Åsarp och Falköping varnas trafikanter för fläckvis isiga vägbanor med bart i hjulspåren. Vägverkets prognos är oförändrat väglag.

Östergötlands län

Varning för vinterväglag och risk för halka. De större vägarna är torra eller fuktiga och man arbetar med halkbekämpning. Det är mycket halt på lågtrafikerade vägar och runt Kisa, Borensberg och Linköping är det isigt väglag, rapporterar Vägverket. Det blir fortsatt halkrisk under dagen.

Värmlands län

De större vägarna är på många håll torra men det är risk för halka, främst på de mindre vägarna. I bland annat Torsby, Filipstad och Hagfors är det fläckvis isigt. Prognosen är enligt Vägverket oförändrat väglag.

Örebro län

De större vägarna är mestadels torra med bra väglag, enligt Vägverket. På de mindre vägarna råder samma väglag i stort även om det lokalt finns risk för halt och isigt väglag. Prognosen är oförändrat väglag och klart och kyligt väder.

Södermanlands län

Risk för halka och isigt väglag. De större vägarna är lätt fuktiga och har bitvis mindre moddsträngar i bland annat Strängnäs, Eskilstuna, Flen och Gnesta. Vädret är klart och kyligt och väglaget är oförändrat.

Stockholms län

Risk för halka, modd och hård vind på de flesta håll i länet. I Arlandatrakten varnar man för lössnö. Risk för snödrev i Knivsta, Västerhaninge, Gnesta, Nynäshamn och Norrtäljetrakten.

Uppsala län

Risk för halt och isigt väglag. De större vägarna är lätt fuktiga och har bitvis mindre moddsträngar. På mindre vägar ökad risk för halka. Prognosen är oförändrat väglag.

Västmanlands län

Risk för halt och isigt väglag. De större vägarna är lätt fuktiga med bitvis mindre moddsträngar i bland annat Sala och Harbo. På mindre vägar finns det risk för is och halka. Väglaget bedöms som oförändrat under dagen, enligt Vägverket.

Dalarnas län

Väglaget är packad snö och is. Modd, moddsträngar och viss spårighet förekommer, enligt Vägverket. I bland annat Storvik och Avesta pågår halkbekämpning. I Borlänge pågår ishyvling av vägarna. Prognos: Inga större förändringar under dagen.

Gävleborgs län

Väglaget är växlande packad snö och is. Modd och moddsträngar samt viss spårighet förekommer. I bland annat Gävle, Hofors och Gysinge varnas trafikanter för risk för halka. I Bollnäs arbetar man med ishyvling. Vägverket väntar inga större förändringar av väglaget under dagen.

Jämtland

Vinterväglag med packad snö och is. Viss spårighet förekommer. I Östersund och i Hede vid norska gränsen arbetar man med ishyvling. Vägverket väntar inga större förändringar av väglaget under dagen.

Västernorrlands län

Väglgaget är till största delen isigt med bart i hjulspåren och moddsträngar. I inlandet finns även inslag av packad snö och is. I Österforse och Bispgården varnas det för lössnö. I Sollefteå, Junsele och Grillom finns risk för snörök. Vägverket väntar inga större förändringar av väglaget under dagen.

Västerbottens län

Mestadels är det vinterväglag i hela länet. Vid kusten är de större vägarna fläckvis isiga med bara hjulspår. De mindre kustvägarna har is och snövägbanor. Inlandet har packade snövägbanor med is fläckvis. I fjällen är snövägbanorna packade. Prognosen är stabilt vinterväglag men snöbyar i fjällen kan ge snörök.

Norrbottens län

Mestadels vinterväglag i hela länet. Vid kusten är det fläckvis snö med bara hjulsåpr på de större vägarna. De mindre kustvägarna har is och snövägbanor. I inlandet är det packade snövägbanor med fläckvis is. Snöbyar i fjällen kan de snörök. Prognosen är fortsatt stabilt vinterväglag.

Susanna Vidlund