Var tredje ungdom köper olaglig utlandssprit

Lista: Där har ungdomarna köpt mest sprit

NYHETER

Var tredje ung i åldern 16 till 19 år har det senaste året köpt smuggelsprit.

– Många ungdomar kan köpa sprit och öl inför skolavslutningen lika lätt som de kan köpa tuggummi, säger Håkan Wrede, kanslichef på Alkoholkommittén.

Bland 16 undersökta kommuner är problemen störst i Köping och Surahammar, enligt den Temoundersökning som Alkoholkommittén låtit göra inför Halloween.

– Ofta räcker det med ett enkelt telefonsamtal eller ett sms för en snabb leverans av alkohol till en fest, säger Håkan Wrede, kanslichef på Alkoholkommittén.

Mer än varannan ungdom i undersökningen, 54 procent, tycker att det är ganska eller mycket lätt att köpa alkohol som förts in från utlandet.

Undersökningen visar att 40 procent av de som köpt alkohol från utlandet gjort det i en lägenhet, ett garage eller i någon annan privat lokal. Lika många har köpt via ett telefonnummer till någon som levererar sprit. Tio procent har köpt alkoholen i en jourbutik, kiosk eller liknande.

Varannan ungdom i Västmanland

Andelen ungdomar som köpt olaglig utlandsalkohol är på många håll lika hög i mellersta och norra Sverige som i de län som ligger närmast Tyskland och Danmark. I exempelvis Västmanland har varannan ungdom under det senaste året köpt alkohol som förts in från utlandet och sedan olagligt sålts vidare.

Alkoholkommittén är nöjd med polisens arbete, även om det kan behövas ytterligare ansträngningar i arbetet med att stoppa langningen.

– Polisen är på rätt väg i sitt arbete mot den illegala alkoholhandeln. Men det krävs en mer medveten prioriterig och en mer konsekvent störning av försäljningen, säger Håkan Wrede.

Här är problemet med langning störst:

Listan på kommunerna med störst andel langning, enligt Temoundersökningen som är beställd av alkoholkommittén. Andel ungdomar i procent som uppger att de under det senaste året köpt alkohol från någon som de tror eller vet har tagit in alkoholen från utlandet.

Susanna Vidlund