Barn förgiftades på förskolekalas

Drack kopparförgiftad saft - småbarnen kaskadkräktes rakt ut över bullbordet

Foto: Örjan Söderlund/NWT
Förgiftades Emils mamma Linda Gustavsson fattade misstankar om vattnet när både Emil och vännen Ida Adolfsson började kräkas på kalaset.
NYHETER

När Emil, 5, fyllde år och skulle ha kalas för sina kompisar på öppna förkolan i Mosserud utanför Karlstad, blev det inte riktigt som han hade tänkt sig.

Efter att ha huggit in på maten och saften dröjde det inte många minuter innan några av barnen kräktes – rakt ut över bullbordet.

De hade blivit förgiftade av saften.

Foto: Örjan Söderlund/NWT
Vattenstopp Kommunen har föbjudit användning av vattnet på den öppna förkolan i Mosserud tills vidare.

Öppna förskolan i Mosserud drivs av Karlstad kommun två dagar i veckan. Men det lilla röda huset med vita knutar är ofta uthyrt till privata tillställningar, och en söndag i oktober skulle Emil fira sin femårsdag där. Hans mamma Linda Gustavsson berättar för Nya Wermlands Tidningen att nitton barn vad med på kalaset. Efter en stunds lekande var det dags för korv med bröd och saftkalas.

– Det dröjde bara några minuter innan en pojke spydde, säger Linda Gustavsson till NWT. När vi tog in honom på toaletten spydde en pojke till rakt över bordet. Jag gav honom lite vatten, och det dröjde inte mer än ett par minuter innan han spydde igen.

Otjänligt

Strax därpå satte två barn till igång med att kräkas och därmed var kalaset inte lika roligt längre.

Ida, 4, var ett av barnen som mådde illa. Hennes mamma Maria Hellqvist ringde till Linda Gustavsson och tillsammans fattade de misstankar att det kunde vara vattnet som var boven.

På Karlstad kommun fick livsmedelsinspektör Lena Bergman Bokvist uppdraget att utreda händelsen.

– Jag åkte ut direkt och tog prover, säger hon till aftonbladet.se.

Proverna skickades till laboratorium för en grundlig undersökning. Det dröjde inte länge förrän de kom tillbaka med stämpeln ”Otjänligt”. Vattnet innehöll nämligen kopparhalter som låg skyhögt över gränsvärdet.

Inga bestående men

– Innehållet var 7,5 milligram koppar per liter. Gränsen går vid 0,2 milligram, säger Lena Bergman Bokvist.

Orolig ringde hon till en barnläkare för att få reda på hur det skulle gå för de förgiftade barnen.

– Tack och lov var beskedet att kopparförgiftning inte ger några bestående men. Man kräks och kan drabbas av diarré, men sedan försvinner besvären, säger Lena Bergman Bokvist.

Föräldrarna i byn och även personalen på den öppna förskolan har under flera år misstänkt att det varit något problem med vattnet. Men man har löst det genom att spola igenom rörsystemet ordentligt innan man använt vattnet eller ta med eget vatten.

Lågt pH-värde

Vattnet på platsen är så surt och har så låg alkalinitet att kopparen fällts ut ur rören. Det är förklaringen till förgiftningarna.

– Nu har vi förbjudit användning av vatten från huset. Vi har satt upp lappar och sagt att man får hämta vatten från annat håll.

Vad det ska bli för lösning på längre sikt är en politisk fråga.

Den öppna förskolan ska läggas ner till nyår, enligt ett tidigare beslut.

Robert Triches