Afa stoppades – av hundra poliser

Ville hindra sd:s Mikael Janssons väg till fullmäktige

1 av 2 | Foto: OSCAR MAGNUSSON/BILDBYRÅN
Demonstranter från Antifascistisk aktion drabbade samman med motdemonstranter i centrala Göteborg i går. Fyra personer togs av polis.
NYHETER

Fyra personer omhändertogs av polis när ett 70-tal Afa- demonstranter i går eftermiddag drabbade samman med motdemonstranter på Norra Hamngatan i centrala Göteborg.

Ett hundratal poliser fanns på plats i Brunnsparken när Sverigedemokraterna för första gången i går deltog i kommunfullmäktiges möte.

Antifascistisk aktion (Afa) hade spridit flygblad om att de skulle försöka hindra sd-ledamoten Mikael Jansson från att ta sig in till mötet.

När Afas demonstrationståg kom till Brunnsparken stod en mur av polisen och styrde in tåget på Södra Hamngatan där de omringades.

– Vi ville inte ha över dem till torget, så vi sa hit men inte längre. Alla som ville lämna platsen kunde göra det, säger polisens talesman Jan Strannegård.

Fyra greps

Strax efter klockan 17 dök några motdemonstranter upp längs Norra Hamngatan. I tumultet greps och omhändertogs totalt fyra personer, bland annat för ohörsamhet gentemot ordningsmakten och försök till våld mot tjänsteman. En person rapporterades för att ha ordnat allmän sammankomst utan tillstånd.

– Vi är nöjda med vår insats. Målet var att fullmäktigemötet och de tillståndsgivna demonstrationerna kunde genomföras utan störningar och det lyckades vi med, säger Jan Strannegård.

Sverigedemokraten Mikael Jansson kom enligt uppgifter till Punkt SE till mötet strax före klockan 17 i en polispiket och eskorterades av två poliser upp för entrétrappan.

Enligt TV4 ska poliskommenderingen ha kostat minst en miljon kronor.

Emma Johannisson