Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

"Under ytan är vi bara ett u-land"

Vladimir Ryzjkovs parti är snart tystat av Putin

MOSKVA

    Anna Politkovskaja mördades därför att hon var en av Rysslands mest stridbara journalister.

Hon var sanningssägare i ett land där det fria ordet och demokratin sakta stryps.

    I dag avslutar Aftonbladets Peter Kadhammar och Urban Andersson (foto) en serie artiklar från Putins Ryssland, det land Anna Politkovskaja offrade sitt liv för att beskriva.

Vladimir Ryzjkov.En kvinna tigger på Moskvas gator.   Vladimir Ryzjkov.En kvinna tigger på Moskvas gator.

En gråhårig man i grå kostym, grå slips och beige skjorta skyndar in på kafé Zen, sätter sig vid ett bord, börjar prata och det han säger är allt annat än grått.

Vladimir Ryzjkov, 40, är en av de få fria, liberala rösterna som återstår i den ryska politiken, och han vet att han snart är tystad.

Kanske är det därför han pratar så fort. Orden smattrar fram, som om han är rädd att tiden inte ska räcka till.

 

Kände Politkovskaja

Han kände Anna Politkovskaja, liksom han kände den förgiftade - "mördade", säger Ryzjkov - skribenten och parlamentsledamoten Jurij Sjekhosjikhen och liksom han känt flera andra som mördats.

– Ett liv är billigt i Ryssland.

Kafé Zen ligger ett kvarter från kontorshuset för ledamöterna i parlamentet, duman. Ryzjkov brukar titta in här för en snabb kopp kaffe.

Han är en av den ryska demokratins veteraner, han har suttit i duman sedan 1993.

 

Han riskerar också att bli en av den ryska demokratins sista röster. Ryzjkovs parti är litet, det har bara tio mandat av dumans 450, och i valet nästa år åker det ut.

President Putin har drivit igenom nya vallagar som gynnar hans eget stödparti, Enade Ryssland, och som kommer att missgynna små partier som förlitar sig på starkt stöd i spridda valkretsar.

Valkretsarna kommer nämligen att försvinna, liksom Putin för några år sedan avskaffade valen av guvernörer i regionerna.

Ryzjkov, från Altai i Sibirien, kan därför vara säker på att förlora sin politiska plattform.

– Jag vet inte vad jag ska att göra sedan, säger han.

Kvävningen av den ryska demokratin har pågått sedan Putin kom till makten 2000, och det har skett utan att omvärlden reagerat nämnvärt.

– Ryssland har försvunnit bortom horisonten, säger Ryzjkov.

Omvärlden har reagerat ungefär som de flesta ryssar, med passivitet.

På ytan är ju livet tämligen normalt. Antalet mord på journalister, politiker och affärsmän är visserligen alarmerande, men det är ett problem som ytligt sett drabbar samhällets elit och som inte påverkar vare sig oljehandeln eller vardagslivet.

 

 

På ytan blomstrar ekonomin

Vladimir Ryzjkov sitter på ett snyggt kafé och dricker en cappuccino. Det är som i vilken europeisk stad som helst, möjligen med undantaget att det är fler dyra bilar på de igenkorkade boulevarderna.

Ja, på ytan går Ryssland framåt. Genomsnittsinkomsterna har ökat med 50 procent de senaste fem åren.

– Men, säger Vladimir Ryzjkov, Putin har skapat en auktoritär petro-nukleär stat.

Ekonomin blomstrar tack vare de höga oljepriserna. Staten kontrollerar 50 procent av ekonomin genom storbolag som energijätten Gazprom, och den politiska och ekonomiska makten har smält samman: Gazproms styrelseordförande Dimitrij Medvedev tippas till exempel efterträda Putin när denne avgår 2008.

-När journalister undersöker sambandet mellan affärer och den politiska ledningen mördas de, säger Ryzjkov. Min kollega i duman Jurij Sjekhosjikhen undersökte smuggling av möbler, som genomfördes under överinseende av generaler i säkerhetstjänsten FSB. Han förgiftades.

Och Anna Politkovskaja?

– Hon granskade våldet i Tjetjenien. Hon undersökte korruptionen. Vi vet inte vem som sköt men det var det ryska systemet som mördade henne.

Det finns fascistiska tendenser i Ryssland, till exempel president Putins prat om att skydda landets "ursprungsbefolkning" (då menar han etniska ryssar, inte någon av landets alla andra nationaliteter).

Men Ryzjkov, som är historiker till yrket, vill snarare jämföra Putins Ryssland med de sista tsarernas. Ett land där staten kontrollerar ekonomin men där det finns viss ekonomisk frihet, där byråkratin är ogenomtränglig och ständigt växande (nu dubbelt så stor som under den sovjetiska tiden!), där korruptionen är så utbredd att den anses självklar, där rättsväsendet följer den politiska makten och en klick högst upp i samhället har skapat sig enorma förmögenheter.

Under ytan - ett u-land

– Men under ytan är vi ett tredje världen-land, säger Vladimir Ryzjkov.

Vad sker när den sista fria rösten har tystnat i ett land som styrs av en liten, korrumperad elit med kärnvapen och kranen till en stor del av Europas energiförsörjning?

Inte bara Vladimir Ryzjkov har anledning att känna sig orolig.Peter Kadhammar
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet