Läkare sextrakasserade kvinnliga patienter

Skulle lyssna på lungorna – kysste brösten

NYHETER

Läkarna grävde innanför byxorna och tog patienterna på brösten. Med mindre än tre månaders mellanrum förgrep sig två manliga läkare i norska Östfold sexuellt på två kvinnliga patienter.

Nu granskas fallen av myndigheterna.

Den jourhavande läkaren i Östfold i Norge, hade svårt att hålla fingrarna i styr när han skulle undersöka en kvinnlig patient.

Det var i juni som en kvinna sökte läkarhjälp eftersom hon hade värk i öronen. Hon berättar att jourläkaren vid en undersökning passade på att göra sexuella närmanden mot henne.

Först ville han kika i hennes öron vid undersökningen. Sedan ville han lyssna på lungorna. Hon ställde sig frågande till vad det hade med öronvärken att göra men gick ändå med på att dra upp tröjan.

– Han lyssnade först bak på ryggen, därefter böjde han sig fram och lyfte ur brösten ur behån och försökte kyssa mina bröst. Han böjde sitt ansikte mot mitt och försökte kyssa mig. Jag vred mig bort, berättar kvinnan enligt den norska tidningen VG.

Enligt kvinnan försökte han då gräva med händerna innanför hennes byxor.

– Jag sade nej, knuffade bort honom och reste mig för att få. När jag gick ut därifrån så stod han och gned sig i skrevet. Jag var i chock, berättade vad som hade hänt för en sjukvårdare innan jag tog en taxi hem.

Händelsen blev efter det polisanmäld men fallet lades ner av polisen. Hälsochefen på kommunen tar dock anklagelserna på största allvar och har därför varslat tillsynsmyndigheten.

Tryckte ner henne på bänken

Det här är inte det enda fallet av sextrakasserier som drabbat patienterna på sjukhuset. I mars upplevde en kvinnlig patient en liknande händelse. Hon besökte sjukhuset på grund av magsmärtor men vid undersökningen ska läkaren ha tagit henne på brösten och pressat ned henne mot bänken som hon låg på. Därefter gav han henne komplimanger och sade bland annat att hon var snygg i håret. Enligt patienten var hon sjuk, osminkad och mådde allmänt dåligt.

Hon upplevde att läkaren var sexuellt upphetsad.

– Hon kände sig sexuellt utnyttjad och hade mycket ont vid händelsen, berättar patientombudet Hilde Bråthner Johansen för VG.

Efter mötet med läkaren sökte kvinnan upp en psykolog som rådde henne att ta kontakt med patientombudet.

– Många vet inte hur de ska göra det och de tycker det är jobbigt att göra en anmälan, berättar Hilde Bråthner Johansen.

Ingen av de två läkarna arbetar idag kvar på sjukhuset, rapporterar VG. Det är oklart om de kommer få behålla sina läkarlegitimationer.

Susanna Vidlund