Förslag att avskaffa monarkin

NYHETER

Slopa monarkin och kungliga flaggdagar, föreslår flera riksdagsledamöter.

Kungaparet.

Som vanligt har riksdagen fått in flera motioner om att monarkin bör avskaffas och ersättas med republik. Att ha ett statsskick där statschefsjobbet går i arv är omodernt, oförenligt med demokrati och strider mot principen om alla människors lika värde, argumenterar motionärerna.

En grupp folkpartistiska riksdagsledamöter med Birgitta Ohlsson i spetsen kräver också en rad förändringar så länge monarkin består. Bland annat ska kungen inte vara ordförande i Utrikesnämnden och vid statsbesök ska statschefsrollen utövas av talmannen eller statsministern.

Det är synnerligen olämpligt, skriver fp-ledamöterna, att nya demokratiska stater ska behöva mötas av den icke folkvalde kungen som högsta representant för Sverige.

Socialdemokraterna Veronica Palm och Hillevi Larsson kräver också att Riksrevisionen ska få större möjlighet att granska kungahuset. Dessutom vill de att kungliga flaggdagar ska försvinna, alltså att flaggning på exempelvis kronprinsessans namnsdag eller drottningens födelsedag ska upphöra. Däremot kan flaggan hissas på kungens födelsedag den 30 april. Men inte för att kungen fyller år, utan för att det är Valborgsmässoafton.

TT