Svensk polis jagar känd norsk brottsling

Smet från tullen - i bilen fanns amfetamin för 14 miljoner kronor

NYHETER

En känd norsk brottsling jagades i natt av polisen i Skåne.

Den tungt kriminelle mannen smet från en tullkontroll i Helsingborg.

När polisen hittade den övergivna bilen fann de 30 kilo amfetamin, värt 14 miljoner kronor.

Svensk polis jagar i natt en känd norsk brottsling sedan han smitit från en tullkontroll i Helsingborg.

Svenska tullen jagade i går med polisens hjälp en norrman, misstänkt för att ha försökt föra in stora mängder amfetamin i Sverige.

Den 36-årige norrmannen är, enligt tidningen Verdens Gangs hemsida, en beryktad brottsling. Han lyckades att smita från tullen i Helsingborg på fredagskvällen, och jakten pågick ännu natten till lördagen. Den 36-årige norrmannen hade på lördagsförmiddagen ännu inte gripits. Gränslarm har gått ut från svensk polis och tull.

Amfetaminparti

Enligt tullen var det 30 kilo amfetamin som hittades i mannens bil. Den tekniska undersökningen av bilen kommer inte att återupptas förrän på måndagen.

Kvar i kontrollen stod bilen han kom med och i den hittade tullpersonalen ett amfetaminparti.

Mannen kom med färjan från Helsingör i Danmark till Helsingborg på fredagskvällen när tullen stoppad hans bil.

Skånepolisens informatör Charlie Nilsson bekräftar att polisen hjälper tullen i sökandet efter den misstänkte narkotikasmugglaren. Men eftersom det är ett tullärende vill han inte berätta några detaljer om ärendet.

Oddvar Saether, hög chef vid Oslo-Akershustullen bekräftar för VGNett jakten på norrmannen.

– Nära bilen fann tullen betydande mängder amfetamin, säger Saether.

Tidigare dömd

Den efterspanade 36-åring är tidigare dömd för rån enligt VG Nett. Han var också misstänkt för inblandning i det så kallade Nokasrånet mot Norsk Kontantservice i Stavanger 2004 då en polis mördades. Rånarna kom över motsvarande 70 miljoner kronor, det största rånet i Norges historia.

De 13 som slutligen åtalades dömdes i mars i år till hårda fängelsestraff, bland dem en svensk som fick 15 år. Huvudmannen David Toska som varit god vän till den nu efterspanade mannen fick 19 års fängelse.

TT