Motordelar föll från flygplanet

Boeing 777 i drama på Arlanda

1 av 3 | Foto: Jacob Jovelu
Såg flera bitar slitas loss Amatörfotografen Jacob Jovelu såg incidenten och tog den här bilden av planet. Efter incidenten inspekterades banan och i gräset i banans förlängning påträffades delar från den skadade motorn.
NYHETER

Precis efter start från Arlanda lossnade flera delar av höljet kring ena motorn.

Vittnen såg också att det rök från motorn.

Planet från Malaysia airlines svängde ut över Östersjön, dumpade flera ton bränsle innan det åter landade på Arlanda.

– Vi såg flera delar slitas loss från motorn, säger Jacob Jovelou, Uppsala.

Hans hobby är att fotografera flygplan och i går stod han tillsammans med några kamrater och fotograferade starter och landningar på Arlanda.

Full beredskap utlöstes på Arlanda innan planet, som hade 290 passagerare, landade igen.

En av passagerarna, Cristopher Hayes, Malmö, kände redan vid starten att något var fel.

-Jag har flugit mycket under 35 år och det hördes på planets "musik" att något inte stämde.

Dumpade bränsle

– Vi fick veta att planet skulle dumpa bränslet och sedan återvända på grund av "smärre tekniska problem". Allt var väldigt lugnt ombord, ingen verkade bli rädd, säger Christopher Hayes.

Delarna från planet, som var på väg till Kuala Lumpur, hamnade utanför landningsbanan och påverkade inte den övriga trafiken.

Relativt nytt plan

– Banan inspekterades och man hittade några kompositdelar i gräset i banans förlängning. Det är ungefär som om motorhuven på en bil skulle lossna. Det går att köra ändå, säger Niclas Härenstam, Luftfartsverkets presstalesman.

Planet, ett relativt nytt Boeing 777, hade problem redan innan det startade från New York. Där blev det försenat i en och en halv timme.

– Jag fick information om en försening men vad den och dagens incident beror på vill jag inte kommentera innan vår utredning är färdig, säger Sarjani Fham, områdesansvarig för Skandinavien på Malaysia airlines.

Per-Iwar Sohlström