Här begravdes 17 000 svenskar

"Myndigheterna i Sverige bryr sig inte om massgrav"

NYHETER

WARSZAWA

En massgrav med 17000 svenskar har hittats i västra Polen.

- Svenska myndigheter har en lista med alla namn men bryr sig inte om dem, säger arkeolog Leszek Ziabka till Aftonbladet.

Foto: MUSEET I KALISZ
DÖDSLISTA A rkeologen Leszek Ziabka hävdar att svenska myndigheter har en lista över alla döda svenskar - men att ingen bryr sig.

De 17000 svenskarna var soldater i Karl XII:s armé och dödades vid slaget i Kalisz den 29 oktober 1706.

-Vi har hittills grävt fram åtta kompletta skelett och det ligger minst 1000 kvarlevor av svenskar här, säger Leszek Ziabka.

-Vi har inte resurser att analysera alla fynd, men alla prover finns tillgängliga för svenska arkeologer om de är intresserade.

Enligt den polska nyhetsbyrån PAP ligger ytterligare 16000 svenskar i en annan massgrav - i Koscielna Wies. Bönder har där börjat gräva fram soldaternas skelett och de gamla vapnen.

-Trots att svenskarna numera inte är intresserade av sina stupade soldater ska vi här i Polen resa en minnessten över dem.

Den svenska truppen under general Arvid Axel Mardefelt upplevde ett totalt nederlag i Kalisz under ett slag som varade endast 2,5 timmar. De som inte stupade flydde i reträtt men jagades av ukrainska kosacker som sedan dödade dem.

Tänder ljus

Mardefelt togs till fånga men frigavs efter ett år. Svårt giktbruten dog han året därpå.

-Nu struntar Sverige i sina stupade soldater, säger Leszek Ziabka.

Enligt PAP tänds ändå ljus på svenskarnas massgravar under allhelgonahelgen - av polska bönder.

Zbigniew Kuczynski

ARTIKELN HANDLAR OM