"Det har varit spänt i FN-korridorerna"

NYHETER

Grattis Jan Eliasson, förre ordförande i FN:s generalförsamling och tidigare utrikesminister, som idag reser till New York för bli den förste att motta det nyinstiftade priset Dag Hammarskjöld Inspiration Award från Dag Hammarskjöld Scholarship Fund.

– Tack, det känns naturligtvis jättekul och hedrande. Det känns också som ett hedersomnämnande till hela Sverige för vårt arbete för freden.

Vad betyder det för dig att få det här priset?

– Det har varit ett hårt slit den sista tiden som ordförande i generalförsamlingen, speciellt som jag också arbetat som Sveriges utrikesminister. Den sista tiden var det mycket hårda förhandlingar, och en spänd stämning i FN-korridorerna. Det känns roligt och glädjande att uppmärksammas för det jobbet. Sen har jag ju tidigare haft tre till uppdrag inom FN, och det är hedrande att prisar för det.

Hur ser priset ut?

– Jag är faktiskt själv lite nyfiken på det, eftersom det är första gången det delas ut. Men det är en medalj i någon form.

Hur går prisutelarceremnonin till?

– Den sker under en stor lunch på tisdag då bland andra FN-chefen Kofi Annan deltar.

Hur känns det att vara den förste att hedras med medaljen?

– Det känns bra, speciellt som det är ett pris i Dag Hammarskölds minne, och det känns som ett pris inte bara till mig, utan som ett erkännande till Sveriges arbete för världsfreden.

Om du fick dela ut ett sådant här pris, vem skulle få det då?

– Ja, det finns så många. Jag tycker att Kofi Annan gör ett oerhört bra jobb, men det har ju å andra sidan redan uppmärksammats när han fick Nobelpriset.

Karin Thurfjell

ARTIKELN HANDLAR OM