Domens dag för Saddam Hussein

Vicepresidenten fick livstids fängelse

NYHETER

Bagdad

Snart får Iraks exdiktator Saddam Hussein sin dom - som kan bli döden.

Domaren i Bagdad håller på att meddela domarna för Saddam Hussein och hans medåtalade.

Förre viceprsidenten Yassin Ramadan har fått livstids fängelse.

En av Husseins medåtalade har frikänts i brist på bevis medan två dömdes till 22 års i fängelse och tre till 15 år i fängelse för mord och tortyr i samband med massakern i staden Dujail för 15 år sedan.

Samtidigt meddelar Sky News att tre advokater lämnat rätten i protest.

Utegångsförbud rådde i flera städer, och Iraks regering fruktar att den historiska domen kan leda till nya blodsutgjutelser.

Saddams advokater uppgav att han var vid gott mod.

– Jag kommer att dö med värdighet och utan fruktan, stolt över mitt land och min arabiska nation. Men de amerikanska ockupanterna går mot ett nederlag och får åka hem i förnedring, citerade de exdiktatorn.

– Under åren som kommer får de uppleva floder av blod, som kommer att ställa Vietnam i skuggan.

Vill ha snabb avrättning

Innan mörkret föll över Bagdad på lördagen dödades sju personer och 20 skadades i en stadsdel som domineras av sunnimuslimer.

Premiärminister Nuri al-Maliki förespråkade en snabb avrättning av den avsatte exdiktatorn. Al-Maliki sade att ”han borde få vad han förtjänar” för att ha dödat, torterat och satt hundratals shiitiska muslimer i fängelse i staden Dujail 1982, sedan beväpnade män från Malikis eget shiitiska parti försökt att mörda Saddam.

– Om han är skyldig förtjänar han dödsstraffet. Rättvisan måste få ha sin gång, sade Ali Hassan i Dujail som vittnade mot Saddam i fjol.

Chefsdomaren Raouf Abdul Rahman, själv kurd, väntades tidigt på morgonen att börja läsa upp domstolens utslag mot Saddam och sju medåtalade som står anklagade för brott mot mänskligheten. Men en fördröjning uteslöts inte, och domstolskällor berättade att hela domen som omfattar hundratals sidor kommer att bli offentlig de närmaste dagarna.

En dödsdom eller livstids fängelse leder automatiskt till ett överklagande, vilket kan fördröja verkställigheten med flera månader. Saddam, med den retorik som varit typisk för hans försvar under de senaste åren, har sagt att han föredrar att bli avrättad av en militär exekutionspatrull och att han inte vill bli hängd.

Kan gynna Bush

Domen kan bli ett lyft för USA:s president George WBush inför tisdagens amerikanska val, där hans republikaner riskerar att förlora kontrollen över kongressen på grund av missnöjet med Irakkriget. Men Vita huset har förnekat uppgifter från Saddam Husseins advokater att datumet för domen sattes med tanke på USA-valen.

Samtidigt som dödssiffrorna bland USA:s soldater och Iraks civila stiger, försvarar Bush störtandet av Saddam som ett led i sitt ”krig mot terrorn” för att skydda USA efter 11 september-attackerna. Påstådda bevis för kopplingar mellan den sekuläre arabiske nationalisten Saddam Hussein och de globala islamisterna i al-Qaida fortsätter dock att vara kontroversiella.

Under natten mot söndagen rådde utegångsförbud i hela Bagdad och även i Saddams egna hemtrakter. Utegångsförbud gällde också i andra områden där sunniaraber befaras kunna slå till om exdiktatorn fälls.

Tidigare:

Karin Thurfjell, TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM