Nya spår efter jagade norske förbrytaren

NYHETER

Helsingborg

Svensk och norsk polis jagar sedan fredagskvällen en 36-årig känd norsk förbrytare som försökte smuggla in 30 kilo rent amfetamin genom tullen i Helsingborg.

Enligt uppgifter till TT på lördagskvällen jagades mannen av halländsk polis. Mannen skulle då färdas i en mörk norskregistrerad Passat som ska ha varit synlig i Halmstadstrakten.

Uppgifterna bekräftas för TT från polishåll men både polisen och tullen var på lördagskvällen synnerligen förtegna om vad som hände.

Andreas Bengtsson, biträdande vakthavande befäl vid polisen i Halland, ville först inte säga något men medgav sedan att Hallandspolisen är engagerad i spaningarna.

– Ja, man spanar efter den här bilen över hela landet.

Förtegna poliser

Kenneth Jönsson, vakthavande befäl vid tullen i Malmö, den myndighet som äger ärendet, gillade inte alls att uppgiften om bilen kommit ut.

– Jag kan inte lämna någon som helst uppgift, det är så pass känsligt. Lämnar jag dig information kan han undkomma och det vill jag inte medverka till. Det är inte bra i detta läge, detta är mycket olyckligt.

Karl Gunnheden, chef för tullens gränsskydd, följde dramat under fredagskvällen men kände inte till den senaste uppgiften. Men han var inte förvånad över den.

– Det är väl mycket troligt att den här mannen blir hämtad av någon av sina huvudmän i Norge och att han försöker att ta sig hem på något sätt.

Flydde ur bilkö

Så här gick det till när mannen fastnade i tullen i Helsingborg, men trots allt kunde smita iväg:

När tullpersonal tilltalade mannen, som kom med bil på färjan från Helsingör, sade han att han var på väg hem efter att ha besökt en rockkonsert i Tyskland. Men då tjänstemännen vinkade bilen åt sidan, bröt 36-åringen sig ur kön av fordon och körde iväg i hög fart.

Bilen påträffades efter ett par timmar övergiven i Helsingborg. I närheten, slarvigt undanstoppat, fann en hundpatrull amfetaminpartiet.

– Tulltjänstemännen hade häng på mannens bil. Plötsligt gjorde han dock helt om genom att köra över en mittrefug. Visserligen skadades ett av hjulen men han kom ändå undan, säger Karl Gunnheden.

Tullen kontaktade polisen som utfärdade riks- och gränslarm.

Gunnheden uppskattar värdet av amfetaminpartiet till cirka tolv miljoner kronor i langarkretsar.

Beryktad brottsling

Den efterspanade 36-åringen är enligt tidningen Verdens Gangs nätupplaga en beryktad brottsling och tidigare dömd för rån. Han var misstänkt för inblandning i det så kallade Nokasrånet mot Norsk Kontantservice i Stavanger 2004 då en polis mördades och förövarna kom över motsvarande 70 miljoner svenska kronor.

De 13 personer, däribland en svensk, som slutligen åtalades, dömdes i våras till långa fängelsestraff. Svensken fick 15 år.

Karl Gunnheden är tacksam för att det inte förekom något våld eller någon skottlossning vid den spektakulära smitningen i Helsingborg.

– Mannen är ju hårt kriminellt belastad, säger han.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM