Bara en topp kvar

Olof och Martin är ett äventyr från att slå världsrekord

1 av 3
Klicka på bilden för att få fram en stor version
NYHETER

De har bara den mest avlägsna toppen kvar.

Mount Vinson i Antarktis, 4897 meter.

-Då har vi åkt skidor från toppen av varje kontinents högsta berg, säger Martin Letzter, 25, Stockholm.

Det är det som har varit utmaningen för honom och Olof Sundström, 26, också Stockholm. Inte att klättra upp på topparna.

Utan att åka skidor utför.

När de har "gjort" Mount Vinson om någon månad har de slagit världsrekord. Ingen har åkt skidor utför samtliga "Seven Summit" någon gång tidigare.

Började i Alaska

Idén till att åka skidor utför de sju topparna fick de under våren 2003. På hösten klättrade de uppför Mount McKinley i Alaska, Nord-amerikas högsta berg, 6193 meter.

– Då gjorde vi precis alla misstag. Vi hade inte en bra utrustning, vi hade ingen erfarenhet av klättring. På planet dit satt vi och läste klätterhandböcker för att lära oss hur vi skulle göra, säger Martin Letzter.

Efter det har de i tur och ordning klättrat upp på Sydamerikas högsta topp, Aconcagua, 6962 m i Anderna, Mount Elbrus i Kas-akstan, 5643 m, Mount Kosciuszko, Australien, 2229 m, Kilimanjaro, Afrika, 5895 m, Mount Everest, Asien 8850, världens högsta berg.

– Dit upp var det naturligtvis besvärligast att ta sig. Det var oerhört jobbigt och det var minst lika jobbigt att åka skidor utför. Efter två tre svängar stod vi bara och hängde på stavarna. Vi visste ju också att om vi ramlade så fanns det ingen räddning.

– Det är ingen snygg skidåkning vi ägnat oss åt. Mer hasat ner för varje berg, säger Martin Letzter.

Seglade till Australien

Till Australien seglade de en 28 fots Laurinkoster. Dit och hem tog det sammanlagt ett år och då flög de ändå hem.

– Vi har ju levt på studiemedel. CSN har varit vår största sponsor. För att få studiemedel under tiden har vi distansläst med hjälp av lap-toppar och satelittelefon.

Martin Letzter har läst in en psykolog- och en civilekonomexamen. Olof Sundström har också blivit civilekonom och har kvar att skriva examensarbetet innan han därtill blir klar civilingenjör.

– Det jag har lärt mig av det här är att ingenting är omöjligt, säger Martin Letzter.

Per-Iwar Sohlström