Europa nära mörkläggning

NYHETER

Paris

Europa var nära en mörkläggning när kyla slog till i Tyskland och miljoner elkunder runtom i Västeuropa blev utan ström.

– Vi var inte särskilt lång från ett europeiskt strömavbrott, sade styrelseledamoten Pierre Bornard i den franska eljätten RTE.

Som mest var en tiondel av fransmännen utan ström. Delar av Paris och dess förorter mörklades.

– Omkring fem miljoner konsumenter förlorade strömmen under avbrottet, sade en talesman för RTE.

Avbrottet drabbade bland annat landets höghastighetståg och förorsakade förseningar på ett dussintal sträckor. Reuters uppgav att det var det värsta avbrottet på 30 år.

Tyska energibolaget RWE uppgav att strömavbrotten orsakades av att temperaturen hade rasat mot nollstrecket, vilket ledde till att elförbrukningen ökade kraftigt. Följden blev först strömavbrott i västra Tyskland där Kölnområdet drabbades värst. Kring klockan tio (svensk tid) på lördagskvällen slogs strömmen ut i stora delar av Frankrike, men drygt en och en halv timme senare hade de flesta återfått elen.

Även delar av Italien var utan ström omkring en halvtimme. Och i Spanien drabbades Madrid, östra Katalonien och Valencia-regionen.

Under senare år har elkonsumtionen i Europa stigit, men investeringar i nya produktionsanläggningar har inte kunnat möta den ökande efterfrågan.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM