Blix: ”Viktigt att vänta med avrättningen”

Saddam Hussein måste ställas till svars för alla sina brott innan straffet verkställs

Foto: AP
”Det är viktigt att Saddam Hussein ställs till svars för alla sina brott innan straffet verkställs”, säger förre IAEA-chefen Hans Blix.
NYHETER

Förre IAEA-chefen Hans Blix, på tillfälligt besök i Buenos Aires, anser att det vore helt fel att avrätta Saddam Hussein, innan han ställts till svars för alla sina brott.

– Allt annat vore ovärdigt ett demokratiskt land, säger han.

Det är nu många år sedan Hans Blix var i Irak och letade efter massförstörelsevapen för FN:s räkning. Då, kunde han aldrig föreställa sig utvecklingen fram tills i dag, när Iraks förre diktator Saddam Hussein dömts till döden.

– Jag hörde nyheten på CNN alldeles nyss, säger han till aftonbladet.se. Dödsdomen var ju ett väntat beslut i och för sig, men om jag ser tillbaka på hur jag trodde att saker och ting skulle utveckla sig när jag själv var i Irak, så trodde jag inte det här.

Världsturné

Blix befinner sig just nu på världsturné där han berättar för världens ledare om arbetet i masssförstörelsevapen-kommissionen. Igår var han i Brasília. I dag i Buenos Aires.

Enligt Hans Blix har världen inte fått färre massförstörelsevappen under de senaste åren, tvärtom.

– Det sker en dold upprustning som det inte talas så mycket om.

Hans Blix har kallat kriget i Irak för ett totalt misslyckande. Uttalandet har snappats upp av nyhetsbyråerna och slagits upp i världsmedierna.

Misslyckats

— Man har påstått att jag sagt att det var bättre i Irak under Saddams tid. Det stämmer inte riktigt. Däremot har USA misslyckats med alla sina föresatser utom att just avsätta diktatorn och få honom dömd. Allting annat de hade som mål med kriget i Irak; att slå sönder terrorn, skapa stabilitet i landet och att fredligt etablera militära baser för att skydda sina oljeintressen, allt det har man misslyckats med.

Nu har Saddam Hussein fällts till ansvar för massakern i Dujail 1982. Han har dömts

till döden genom hängning och krafter i Irak vill sätta de planerna i verket så fort som möjligt.

– Det vore helt fel, anser Hans Blix. Det viktiga nu är att man får en saklig och ordentlig genomgång av alla de illdåd som han har gjort, innan straffet verkställs.

– Om man vill ha demokrati i Irak är det viktigt att man sköter hanteringen av ex-diktatorn på ett civiliserat sätt.

Hans Blix har aldrig träffat Saddam Hussein.

– Sådana kreatur som FN-inspektörer befattade han sig aldrig med, säger Hans Blix med ett skratt.

ARTIKELN HANDLAR OM