Ja, Sverige blir blåare

Trots alla skandaler - full fart framåt för Reinfeldts regering

Gasen i botten Fredrik Reinfeldts regering fick en tumultartad start. Men i skuggan av licensfifflande ministrar har alliansen jobbat hårt för att göra Sverige mer borgerligt.
NYHETER
Foto: Martina von krogh
7 oktober Regeringen samlas för gruppfoto på Haga slott. Snart är två av statsråden borta.

Aftonbladet har kartlagt regeringens första månad vid makten. På ytan har det mesta handlat om ministerskandalerna. På tio dagar avgick två ministrar och i stället för att diskutera Sveriges nya inriktning fick regeringen prata tv-licenser och svarta barnflickor.

Men bakom kulisserna har ett hektiskt arbete pågått för att genomdriva de politiska förändringar alliansen gick till val på.

100 dagar som avgör

Det är fyra år till nästa val, ändå anses den första tiden vid makten vara avgörande.

– Man brukar säga att det som inte blir gjort de första 100 dagarna blir inte gjort över huvud taget, för sedan blir man blockerad av olika åsiktsgrupperingar, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Regeringen har gjort tydliga markeringar på flera politiskt laddade områden:

Jobben-höjningen av a-kasseavgiften och sänkningen av ersättningen blev en het politisk fråga först efter valet. Arbetslivsminister Sven Otto Littorin (m) har löpt gatlopp mellan tv-soffor och möten med uppretade fackrepresentanter. Men beslutet att ändra a-kassan ligger fast.

Ordning och reda

Skolan-den gamle majoren, numera skolministern Jan Björklund (fp) har redan flaggat för en ny skollag och slopat den förra regeringens gymnasiereform. Ledorden: ordning och reda och färre avhopp. Bland annat införs en teoretisk, en praktisk och en lärlingsexamen på gymnasiet. Dessutom införs kvarsittning på gymnasiet, och skolk ska skrivas in i betyget. Friskolorna får också förstärkta rättigheter.

Flera löften återstår

Ökad privatisering-Telia, Nordea, OMX, SAS och SBAB ligger högt på listan över bolag som regeringen vill sälja. Försäljningarna ska ge 50 miljarder om året till statskassan i tre år. Dessutom vill regeringen se ett ökat ekonomiskt samarbete mellan stat och näringsliv, till exempel vid vägbyggen.

Men än återstår flera av de viktigaste vallöftena att genomföra. Inget av de familjepolitiska reformerna, som till exempel jämställdhetsbonusen och vårdbidraget, fanns med i budgeten.

Läs mer:

Efter en månad - det har alliansen uträttat

I dag är det en månad sedan den nya regeringen tillträdde. Två ministrar avverkades på rekordtid och de första veckorna kom politiken i skymundan för skandalerna. nnMen vad har hänt sedan dess? nnAftonbladet har tagit tempen på alliansens Sverige. Sänkt a-kassa, ordning och reda i skolan och ökad privatisering. I skuggan av ministerskandalerna har den nya regeringen tagit raska steg mot ett mer borgerligt Sverige.

Irene Beertema