Svenskar befaras vara i sjönöd

Norsk räddningstjänst söker efter två män

NYHETER

En svensk segelbåt med två personer ombord befaras ha kantrat utanför Egersund, söder om Stavanger i sydvästra Norge.

En räddningsaktion har inletts.

– Det är två personer som båda är boende i Sverige. Vi söker nu efter dem med bland annat räddningshelikopter, säger presschef Anders Bang-Andersen vid räddningstjänsten i södra Norge.

– Det är länge sedan de reste från Lysekil i Sverige och de ska ha tagit en paus för att sedan fortsatt sin resa i natt, säger Anders Bang-Andersen.

Enligt honom är aktionen komplicerad och att söka efter båten är som att "leta efter en nål i en höstack".

– Vi har inget signalement på båten, vädret är dåligt och just nu har vi har ganska sparsamma uppgifter om var båten befann sig.

Två män

Enligt Bang-Andersen ska en av personerna vara norsk medborgare men bosatt i Sverige. Den andra ska vara svensk medborgare.

– Båda ombord ska enligt uppgifter vara män. Vi vet inte hur gamla de är, säger han till aftonbladet.se

Anders Bang-Andersen berättar att personerna ombord på båten ska ha ringt till anhöriga och larmat om sjönöden.

– Enligt det första samtalet hade båten problem med stora vågor och enligt nästa samtal hade båten problem kapsejsat, säger Bang-Andersen.

Hur stora möjligheter har männen att klara sig om båten har kapsejsat?

– Det är omöjligt att spekulera i. Det beror bland annat på vilka räddningshjälpmedel som finns ombord. Vi kan med vårt datorsystem beräkna hur långt en båt, räddningsflotte eller en person i räddningsdräkt kan ha drivit. Vi beräknar utifrån strömningar i vatten, vind och vågor hur de kan driva.

Flera fartyg söker

Sjöräddningen i södra Norge larmades av svenska kolleger som inte fått kontakt med segelbåten då den var på väg från Sverige till Haugesund.

– Vi fruktar att båten kan ha kantrat utanför Egersund och har nu både helikoptrar och räddningsbåtar på väg till området. Dessutom deltar fyra andra fartyg i sökandet, sade vakthavande räddningsledaren Erik Willersen på måndagsmorgonen.

Larmet kom in till räddningstjänsten klockan 05.31 på morgonen. Sikten i området uppges vara dålig.

Susanna Vidlund, TT-NTB