Tre experter: Så bra har regeringen klarat sig

Leif Lewin, professor i statsvetenskap. Stig-Björn Ljunggren, statsvetare, s-debattör. Britt Mogård, f d skolminister (m).
NYHETER

Hur viktig är första tiden vid makten för en ny regering?

Leif Lewin: – Det är en viktig period då man har ett visst svängrum innan man blir överfallen av alla administrativa rutiner. Då gäller det att regeringen tar kommandot och förstår att prioritera sina politiska frågor.

Stig-Björn Ljunggren: – Vanligtvis har man sagt att det är oerhört viktigt, men jag tror att man är på väg bort från det. Den här regeringen jobbar ju mycket långsiktigt och pratar redan om 2010 års val.

Britt Mogård: – I teorin ska man ju kunna gå i gång i lugn takt, men i praktiken gäller det numera att uträtta ganska mycket första månaden för att verka handlingskraftig. Det är en pr-grej och vad det ska tjäna till vet jag inte. Det är ytligt, tycker jag.

Hur mycket har regeringen åstadkommit vad gäller att vända landet i en mer borgerlig riktning?

Leif Lewin: – Ganska mycket. De har till exempel markerat väldigt tydligt i arbetsmarknadspolitiken och i skattepolitiken med storleken på skattesänkningarna.

Stig-Björn Ljunggren – Det gav intrycket av att de var en samling amatörer. Det har bleknat något, men nästa gång det händer något lägger man ihop händelserna. De har ögonen på sig.

Britt Mogård – Jag är mycket imponerad av vad de har åstadkommit på en månad. Det är ju klart borgerliga förslag som de har lagt och med en väldig fart, jag tänker framför allt på skolan och a-kassan.

Hur stor skada innebar ministerskandalerna för den nya regeringen?

Leif Lewin: – På kort sikt var det en stor skada. I nästa val tror jag däremot att det kommer att ligga så långt bort att det då är andra frågor som dominerar.

Stig-Björn Ljunggren – Det är egentligen bara a-kassan. De har satsat allt på det. Och sen är det skolan och krafttaget mot skolket. Annars har de varit försiktiga med besked.

Britt Mogård – Egentligen ingen alls, beroende på att medierna körde det så länge så att folk började tycka synd om offren.

Läs mer:

Irene Beertema, Eva Buskas