På plats för flygplansbärgning

I dag räknar man med att kunna lyfta planet utanför Trelleborg

NYHETER

Ubåtsbärgningsfartyget Belos är på måndagen på plats där ett privatflygplan av typen DA40 störtade på kvällen den 17 oktober. Stefan Christensen vid Statens haverikommission räknade med att arbetet med att lyfta planet skulle börja under dagen.

Planet ligger på 42 meters djup i havet utanför Trelleborg. Tidigare försök att bärga det har misslyckats på grund av hårt väder. Men Belos har större möjligheter att hålla sig stilla på haveriplatsen än de andra fartyg som använts.

Vid kraschen dog alla de tre ombord, piloten och två passagerare. Det första som görs är att försöka få upp kropparna efter de omkomna.

När bärgningsmanskapet fått upp vrakdelarna ska de föras till en hangar på Sturups flygplats där haveriutredningen skall göras av en österrikisk haverikommission med assistens av Statens haverikommission. Även om flygplanet köpts av Borås flygklubb var det tillverkat i Österrike och fortfarande registrerat där. Därför den österrikiska haverikommissionen.

Belos har till en början avsatt måndagen och tisdagen för bärgningen av planet. Stefan Christensen hoppas att den tiden ska räcka.

TT