Collin - du har fel om Michelin

NYHETER

I en tidigare krönika påstods att ”Michelin går i bräschen för att förbjuda dubbdäcken”. Vi förstår inte var detta påstående kommer från. Michelin var exempelvis först ut med dubbdäck med lameller som greppar tag i underlaget (1982). Produktutvecklingen har kontinuerligt fortsatt och 2005 presenterades dubbdäcket Michelin X-ICE North som utnämndes till bäst i test (även i Aftonbladet). Nu till vintern lanseras Michelin Latitude X-ICE North, ett dubbdäck specialanpassat för suvar och nordiskt

vinterklimat. Produktutvecklingen av dubbade vinterdäck fortsätter.

Påståendet att Michelin ”inte vill sluta att använda HA-oljor i däcken” stämmer inte heller. Vi har sedan år 2000 tagit bort HA-oljorna i alla vinterdäck anpassade för nordiska vinterförhållanden. Sommardäck utan HA-oljor introduceras kontinuerligt och i ökande takt.

Malcolm Scovell

vd, Michelin Nordic AB

SVAR: Visst var Michelin duktiga på dubbdäck för 25 år sedan. Men sen trodde fransmännen stenhårt på ett dubbförbud och de dubbdäck som styvmoderligt utvecklades efter succén MS 200 var riktigt ruggigt dåliga. Ett (MS 250) drogs till och med tillbaka efter usla resultat i vårt test. Nu när Michelin kommit på bättre tankar är det bara att säga grattis och välkommen tillbaka!

När det gäller de cancerframkallande HA-oljorna är ”erkännandet” att oljorna är borta sen år 2000 en smärre sensation i däckkretsar. Michelin har varit däckbranschens torpeder och hotat tillverkare som gått ut offentligt med att oljorna är borta ur däcken. Att ersätta de farliga mjukgörande oljorna med ofarliga kostar ungefär en krona per däck.