Hundmysteriet snurrar vidare

Foto: LENA BOSTRÖM EINARSSON
GATUKORSNING De förökar sig som kaniner- rondellhundarna. Nu har de kommit till Stockholm. Ingen vet varifrån de kommer eller vem som sätter ut dem. I rondellen vid Hammarby Sjöstad står den här gynnaren. "Den har stått här i säkert en vecka. Jag kör förbi varje dag. Jag kallar hunden för Lena", säger Urban Andersson.
NYHETER

De hemsnickrade hundarna från rondellerna i Linköping har utökat sitt revir.

Nu vaktar konstverken hela Sverige – från Västervik till Umeå.

– Den bara stod där och väntade med ena bakbenet trasigt, säger Andreas Berntsson, 31, som hittade en hund i Arvika.

Hundhysterin började i våras i en rondell i Linköping.

Rondellens ursprungliga kommunala hundskulptur i vit betong, signerad Stina Opitz, påträffades halshuggen en kort tid efter uppförandet.

Hund i varje rondell

Protesterna mot vandaliseringen skallade, och helt plötsligt dök en hund av hopsnickrade brädbitar upp i rondellen. Nu har Linköping en jycke i nästan varje rondell.

Bakom de första hundarna låg den anonyma aktionsgruppen Akademi Vreta Kloster. Deras konstkupp har gett många ringar på vattnet, för nu siktas hundkonstverken över hela Sverige.

Många av de fyrbenta kulturyttringarna har beslagtagits av Vägverket. Men i Arvika lyckades en träjycke på någon sätt ta sig till veterinärklinikens entré i fredags, där Andreas Berntsson, 31, tog en bild av den.

-Den bara stod där och väntade med ena bakbenet trasigt, berättar han.

Omplåstrad?

På måndagen var den tilltufsade hunden borta från veterinärkliniken. Om den har blivit omplåstrad eller återvunnen är oklart.

Peter Nyberg, 36-årig tatuerare från Linköping, var en av de första att haka på konstkuppen. Han sågade ut två hundar som parade sig ur en plywoodskiva, och döpte sin kreation till "Hundar på väg".

-Det började som en plojgrej, men nu är det massor av hundar överallt, så jag tycker inte att det är inte roligt längre, säger han till Aftonbladet.

Sett en rondellhund? Tipsa!

Karin Moberger