Dödshotad på Kumla - nu vill han byta anstalt

NYHETER

Knutbypastorn Helge Fossmo är dödshotad på Kumla.

Han är så rädd för sina medfångar att han krävt att få sitta i isoleringen.

Nu vill han byta anstalt.

Och den ska jag placera på kroppen där jag vill bli kysst av dig. Nej, jag har en mycket bättre idé. Låt mig veta var du vill kyssa mig, så placerar jag den där.Jag är övertygad om att vi skulle ha det kul, om jag och barnen var hos dig. Och när jag blir fri ska vi ha kul, eller hur? Det ser jag fram emot!

Helge Fossmo har berättat för vänner och anhöriga om tiden efter sitt erkännande i början av september.

Då erkände han sin inblandning i mordet på hustrun och mordförsöket på en manlig granne för två år sedan. Helge Fossmo är dömd för anstiftan till båda brotten, men har tidigare nekat till anklagelserna.

"Man får inte tjalla"

-Det är en regel på fängelset att man inte får tjalla, men det gjorde han när han pekade ut Åsa Waldau som skyldig, säger en vän.

Enligt en vän har Helge Fossmo mått mycket dåligt och känt sig hotad. Han har bland annat varit rädd att gå ensam i korrdoren till besöksrummet. Han vill därför byta anstalt till Hall eller Tidaholm.

-Jag har inte fått besked om jag ska förflyttas eller inte, så jag väntar bara, skrev Helge Fossmo i ett brev för några veckor sedan som Aftonbladet tagit del av.

Ville sitta i isoleringen

Biträdande kriminalvårdschef Kenneth Gustavsson bekräftar att Fossmo på egen begäran vistades i isoleringen en tid efter sitt erkännande.

-Han var lite skakig där ett tag, men vi bedömde att det inte var någon fara. Så han är tillbaka.

Och nu vill Helge Fossmo byta anstalt?

-Det är inget ärende som vi hanterar just nu, säger Kenneth Gustavsson.

Helge Fossmo är dömd till livstids fängelse

Karin Östman

ARTIKELN HANDLAR OM