Var fjärde krog säljer illegal sprit

Första gången en krog stängs efter spritrazzia

NYHETER

Fulsprit på krogen – vanligare än du tror.

För första gången har nu länsstyrelsen stängt en krog för att den serverade illegal sprit.

Foto: PETER JANSSON
En pizzeria i Brålanda tvingades stänga efter att länsstyrelsen upptäckt att man serverade illegal sprit. Dessutom var serveringstillståndet i oordning.

Länsstyrelsen gör ett 50-tal kontroller på krogar och restauranger runt om i länet varje år.

Resultatet av årets och förra årets kontroller överraskade inspektörerna – var fjärde krog serverade illegal sprit.

– Det handlar om flaskor som är inköpta på ett felaktigt sätt eller som har ett annat innehåll än vad som står på – fel whisky i flaskan helt enkelt, säger Börje Karlsson, akoholhandläggare på länsstyrelsen.

Krogen stängdes

För två veckor sedan gjordes en kontroll på en pizzeria i Brålanda, norr om Göteborg.

Där hittades illegal sprit och serveringstillståndet var i oordning. Personen som hade hand om lokalen var en asylsökande utan arbetstillstånd.

– Vi tog hand om all alkohol och låste helt enkelt stället efter oss. Det har aldrig hänt tidigare att vi stängt ett ställe så vad jag vet, säger Börje Karlsson.

Spritproverna togs för första gången förra året, efter att myndigheterna börjat misstänka att smuggelsprit hälldes över i andra flaskor.

Varierande förklaringar

Sommarens stickprovs-kontroller visade på en hel del illegal sprit och så kallad tysköl. När krogägarna konfronterades varierade förklaringarna.

– Någonstans hittade vi turkisk Ouzo som inte borde finnas i sortimentet. Då säger de att de fått flaskorna eller så skyller de på varandra. Men totalt sett handlar det om ganska små mängder, säger Börje Karlsson.

Kan ge fängelse

Emma Johannisson