Skandal-valet

Omoraliska politiker har dominerat valkampanjen

1 av 4 | Foto: AP
Mark Foley, 52, tvingades avgå sedan han avslöjats när han sexchattat med unga pojkar.
NYHETER

Sex, porr och smutskastning.

Det amerikanska kongressvalet har inte bara handlat om politik.

När väljarna går och röstar i dag kan skandalerna spela en lika stor roll som löften om lägre skatter och fler jobb.

Det republikanska partiet riskerar att förlora majoriteten i kongressen efter dagens amerikanska val. En orsak kan vara politikernas verkliga, och påstådda omoral.

I oktober tvingades president George W Bushs partikamrat, kongressledamoten Mark Foley, 52, avgå. Foley, en känd pedofilbekämpare, hade nämligen själv avslöjats när han sexchattat med unga pojkar.

– Gör jag dig kåt? Frågade Foley den 16-årige praktikanten i det chattsamtal som tv-kanalen ABC News grävde fram.

Nu riskerar Foley åtal för att ha brutit mot de lagar han själv skapat. Drygt en månad före kongressvalet skakade skandalen det republikanska partiet. Men det visade sig bara vara början.

Bedrog sin hustru

Kongressledamoten Don Sherwood är en annan republikan i blåsväder. Istället för att prata politik har han tvingats spela in en reklamfilm bara för att be om förlåtelse för att han under fem års tid bedrog sin hustru med en annan kvinna.

– Om ni kan förlåta mig lovar jag att fortsätta att verka för ert bästa, var Sherwoods budskap när han inför valet mötte väljarna via tv-rutan.

Andra skandaler har blivit kända genom partiernas speciella spioner. Beväpnade med videokameror har de punktmarkerat sina politiska motståndare på jakt efter felsteg. Och det har blivit napp.

Rasistiskt slangord

Under ett valmöte i Virginia i augusti fångades den republikanske senatorn George Allen in när han kallade en ung indier för ”macaca” – ett rasistiskt slangord. Nu kämpar Allen för sitt politiska liv.

Men även demokrater har drabbats. I en reklamfilm med det republikanska partiet som avsändare attackeras senatskandidaten Harold Ford.

I reklamfilmen framträder en lättklädd blondin med budskapet: ”Jag träffade Harold på Playboy-festen. Harold – ring mig!”

Bakgrunden är Harold Fords besök på ett Super Bowl-party, sponsrat av tidningen Playboy. Ford har själv försvarat sitt besök på festen med orden ”Jag gillar fotboll och jag gillar flickor.” Filmen har beskyllts för att vara rasistisk och förbjöds av republikanska nationella kommittén.

Skandal-tv

Läs mer:

Johanna Melén