Stjärnonas val – demokraterna

Kändiseliten jobbar för maktskifte

1 av 4 | Foto: jerker ivarsson
Lojal Rockikonen Bruce Springsteen är konsekvent i sin ställning för demokraterna.
NYHETER

NEW YORK.

Michael J Fox propagerar för stamcellsforskning, Ben Affleck kampanjar med lokala demokrater och Bruce Springsteen vädjar till fansen att ta avstånd från Vita husets Irakpolitik.

Demokraterna har stöd av kändiseliten även i nattens val.

Ett så kallat mellanårsval som det i natt väcker inte fullt lika stort intresse i film- och musikvärlden som ett presidentval.

Försöker påverka

Men ett maktskifte i senaten och representanthuset kan komma att innebära dramatiska förändringar.

Det räcker för att få kända ansikten att vara med och försöka påverka utgången.

Mest uppmärksammad är parkinsonsjuke Michael J Fox stöd till den demokratiska utmanaren i Missouri, Claire McCaskill, och hennes kamp för att stamcellsforskning ska tillåtas.

Efter att ha ställt upp i tv-reklam betald av McCaskill blev han av reaktionäre kommentatorn Rush Limbaugh anklagad för att överdrivit sina skakningar, varpå även Sheryl Crow – drabbad av bröstcancer förra året – slöt upp vid demokratens sida.

Halle Berry, Pierce Brosnan, Daryl Hannah och Robert Redford har alla gett offentligt stöd till ett demokratiskt förslag om ökad skatt på olja i Kalifornien.

Svårt för republikaner

Republikanerna har som vanligt svårt med sympatierna i celebra kretsar, men kan i alla fall glädja sig åt att Mike Tyson och Don King stöder Michael Steele, högerkandidat i Marylands val till senaten.

Läs mer:

Per Bjurman

ARTIKELN HANDLAR OM