Antalet hemlösa större än någonsin

Malmö kommun klarar inte av alla som söker hjälp

NYHETER

Det kan vara du eller jag i morgon – hemlöshet drabbar allt fler utan sociala problem. Antalet hemlösa i Malmö har aldrig varit större än i dag och i Södra Innerstaden är ökningen i särklass störst.

Foto: Foto: EMIL MALMBORG/BILDBYRÅN
Madeleine Candia är enhetschef på boendeenheten.

Allt fler malmöiter saknar eget hem. Enligt kommunens senaste statistik är 849 personer hemlösa, 155 fler än förra året.

– Vi är överrumplade av den här situationen. Vi klarar inte av att hantera alla som söker hjälp hos oss, säger Madeleine Candia, enhetschef på boendeenheten på Södra Innerstadens stadsdelsförvaltning.

– Vi vet inte vad det här beror på. Men många fastighetsägare är väldigt restriktiva mot nya hyresgäster.

– Om det funnits fler lägenheter i Malmö hade inte så många behövt vara utan hem, säger hon.

Härbärgen fullbelagda

Under sommaren och hösten har stadsdelens eget härbärge Gulmåran, med 30 platser, ständigt varit fullbelagt och de som inte fått plats har hänvisats vidare till Stadsmissionen.

– Det känns tungt. Många av dem som kommer till oss är vanliga människor utan sociala problem säger Ulrika Kjellgren, socialsekreterare på Gulmåran.

– Det krävs inte längre missbruksproblem för att du ska hamna på gatan. Många unga som inte har gjort boendekarriär och som saknar fast jobb riskerar att bli hemlösa i Malmö i dag, säger hon.

Hemlösheten i Malmö stad

Kajsa Sigvardsson

ARTIKELN HANDLAR OM