Telefonkampanjer kan ha lurat amerikanska väljare

Ilskna väljare byter parti efter bombardemang av "robo-calls"

NYHETER

Vallokalerna har öppnat i stora delar av USA.

Telefonerna med inspelad valpropaganda har slutat ringa hemma hon tusentals vanliga amerikaner.

Den billigaste valkampanjen kan också vara den som fått många väljare att rösta tvärtemot vad de tänkt sig - av ren ilska.

"Robo-calls" kallas de, de automatiska samtalen med valpropagande till privata hem.

I årets valrörelse har de republikanska automatiska samtalen varit fler än någonsin. De har gjort tusentals väljare rasande och orsakat ilskna klagomål. Demokratiska partiet anser att Republikanska partiet gått över en gräns när de bombarderat privata hem med sin kampanj.

Många väljare som varit trötta på att få sina middagar och kvällar förstörda av propagandasamtal har sagt att de tack vare samtalen kommer att rösta tvärtemot det politiska budskap de fått i örat när de lyft luren.

Rasande väljare

Flera av dem kan ha blivit lurade. För det har hänt att republikanerna har spelat in ett meddelande som till en början låtit som det kom från demokraterna. Så har de lurat de väljare som slängt på luren innan de hört hela budskapet.

- Våra kandidater är översvämmade av samtal från rasande demokratiska väljare och andra som säger att de är rasande och inte tänker rösta på kandidaterna någon mer gång, sade Sarah Feinberg, taleskvinna för Demokratiska kongresskampanjen.

Stoppat samtal

Republikanerna förnekar att de gjort så och markerar att de talar om vem som är avsändare i slutet av varje telefonmeddelande.

Men kritiken har ändå lett till att partiet i New Hampshire stoppat samtalen.

Vare sig samtalen smutskastar eller informerar, vare sig de är elaka eller humoristiska, vare sig de är positiva eller negativa så är tusentals amerikaner sjukt trötta på dem.

Ibland har samtalen kommit sent på kvällen trots att federala regler säger att de inte får vara igång efter 21 på kvällarna.

En kvinna i Ohio har hört av sig till tidningen Washington Post.

Dödssjuk

Hon berättade gråtande att hon inte kunde ha luren på sin telefon trots att hon väntade på samtal om sin mamma som låg dödssjuk i en annan del av landet. De automatgenererade samtalen ringde nonstop.

Pamela Lorenz, pensionerad sjuksköterska i Kalifornien kallar det trakasserier. Timme efter timme, dag efter dag i två veckor fick hon samma meddelande som attackerade demokraternas Charlie Brown, utmanare i norra Kalifornien till republikanernas John T.Doolittle.

- Den som kastar så här mycket skräp är struken från min lista på möjliga kandidater, säger hon enligt Washington Post.

Simone Söderhjelm

ARTIKELN HANDLAR OM