Sverige på efterkälken med säkra kortläsare

Expert: Polisen saknar effektiva verktyg mot skimning

NYHETER

Polisen saknar verktyg för att komma åt så kallad skimning, kapning av kontokort. I stället måste bankerna höja säkerheten genom att snabbt införa kontokortschip.

Polisen saknar verktyg för att komma åt så kallad skimning, kapning av kontokort. I stället måste bankerna höja säkerheten genom att snabbt införa kontokortschip.

Men där ligger Sverige hopplöst efter, säger Erik Nystrup, vd för Pannordic card association. Bara fem procent av landets betalterminaler kan läsa de nya, säkrare chipen.

Minst en svensk livsmedelsjätte är på väg att införa säkrare chipterminaler, säger Erik Nystrup, vd för Pannordic card association som jobbar för en gemensam kontokortssäkerhet mellan nordiska banker. Vilken livsmedelsjätte det handlar om är än så länge hemligt.

– Flera av de stora livsmedelskedjorna i Danmark, Netto bland annat, har infört chipterminaler. Det enda skyddet mot skimning är att gå över till ny teknologi.

Hittills har ingen överenskommelse gjorts mellan nordiska banker om hur man ska lösa problemet med kapade kontokort.

Fyra häktades

Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk handel, säger att handlarna bara kan se till att betalterminalerna sitter fast ordentligt och är märkta. Sedan köper handlarna de kortläsare som bankerna rekommenderar. Men bankerna måste påskynda införandet av chip, säger Malmlund:

– Av 120000 terminaler ute i handeln, kan bara 5 procent läsa de nya chipen. Nio miljoner av landets 15 miljoner kontokort är, förutom med magnetremsa, utrustade med chip.

Förra veckan häktades fyra män i danska Hvidovre, misstänkta för bedrägeri genom skimning i Danmark. En femte misstänkt ligamedlem greps senare på ett Malmöhotell och häktades under måndagen, skriver Sydsvenskan. Samtliga fem män har sin hemvist i Sverige men saknar svenskt medborgarskap, uppger Sven Hansen, avdelningschef vid Hvidovrepolisen.

Har minskat

Tommy Kangasvieri, chef för finanspolisen vid svenska Rikskriminalpolisen, säger att antalet manipulerade bankomater har minskat – folk har blivit för uppmärksamma.

– Nu är det i stället betalterminaler som manipuleras med små läsare. Och då anar vi att det ofta varit städare eller butikens egen personal som medverkat.

Enligt Hans Henrik Jensen, chef för danska Rikspolitiets nationella it-efterforskningscenter, är trenden också i Danmark att betalningsterminalerna i butikernas kassor manipuleras.

Erika Svantesson/TT

Fakta:

Erika Svantesson/TT