Han är Sveriges senaste miljardär

NYHETER

Han är privatinvesterare, folkskygg – och stenrik.

Sveriges senaste miljardär heter Bertil Lindqvist, 62.

Det är en aktieportfölj innehållande forskningsbolaget Diamyd Medical, oljebolaget PA Resources och medicinteknikbolaget Medirox som givit Lindqvist den nya titeln miljardär.

Värdet på dessa tre innehav har bara i år ökat med 59 procent och precis sprängt miljardgränsen.

– Bertil har en osedvanlig näsa för framtida succéer. Jag har aldrig hört talas om att han gjort en dålig placering, säger Lars Olsson, vd för Medirox till Dagens Industri.

Denna näsa gjorde att Lindqvist redan från början gick in som storägare och den stora framgången kom genom Diamyd Medial. Lindqvist jobbade under 80-talet som aktierådgivare på en bank och gick in i bolaget Synectics genom att köpa 50 procent av aktierna.

Vaccin blev succé

1994 såldes bolaget till amerikanske medicinjätten Metronic för 60 miljoner dollar varav 100 miljoner svenska kronor tillföll Lindqvist. Men inte nog med det.

Diamyd ingick inte i den försäljningen och när bolaget i höstas gjorde stor succé med ett nytt vaccin mot ungdomsdiabetes, ökade aktiens värde med 250 procent.

Pengarna fortsätter att rulla in men själv är Lindqvist folkskygg.

– Bertil är väldigt tillbakadragen. Han gillar inte att synas och pratar aldrig med journalister, säger Ulrik Jansson, vd för PA Resources till DI.

Bertil Lindqvists portfölj

Daniel Lagerqvist