Kvinnor och barn dödades i sömnen

18 civila massakrerade i natt när israeliska soldater sköt mot bostäder i Gaza

1 av 3 | Foto: AP
skriker ut sin sorg Familjemedlemmar till de dödade i Beit Hanoun har samlats utanför sjukhuset i grannorten Beit Lahlya.
NYHETER

Israeliskt artilleri riktat mot bostäder i staden Beit Hanun i Gazaområdet dödade 18 civila tidigt på onsdagen.

Den palestinske premiärministern Ismail Haniya kräver ett extramöte i FN:s säkerhetsråd om vad han kallar massakern i Beit Hanun.

Israels försvarsminister Amir Peretz har begärt en närmare undersökning av beskjutningen.

Minst sju byggnader i Beit Hanun träffades av eld från stridsvagnar, uppger vittnen:

– Det var det värsta jag har sett. Ben, huvuden och händer låg strödda över gatan, säger ett av dem.

Enligt den israeliska tidningen Haaretz var åtta av de dödade barn och fyra kvinnor.

Minst 40 personer är skadade.

- Vi sov och blev väckta av att bomber träffade grannhuset, min farbrors hus. Fönsterrutorna i vårt hus blåstes ut, säger Asma al-Athamna, 14 år.

- Vi flydde ut ur huset men blev jagade av bomberna utomhus. De dödade min mamma och min syster och skadade alla mina småsykon.

Elva av offren kom från hennes familj, familjen Athamna.

Efter flera dygns ockupation av Beit Hanun i norra Gazaremsan hade den israeliska armén just dragit bort sina styrkor från staden, när beskjutningen skedde.

Palestinska ledare vill hämnas

Vittnen, som citeras av den israeliska tidningen Haaretz, säger att de flesta av de 18 dödades i sömnen.

Upprördheten på palestinskt håll var stor. En ledare inom regeringspartiet Hamas som är känd för sin hårdföra inställning, Nizar Rayan, uppmanar till hämnd inne i Israel:

– Vi säger till våra frihetskämpar att återuppta sprängningarna i Jaffa, i Haifa, i Ashdod – ja överallt i vårt land, säger han.

Även en talesman för president Mahmud Abbas parti Fatah krävde på morgonen att självmordsangreppen inne i Israel ska återupptas, uppger AFP.

Strax efter attacken i morse beordrade den israeliske försvarsministern Amir Peretz att all beskjutning mot Gaza skulle upphöra. Han begärde också en snabbutredning av attacken.

Utrikesminister Tzipi Livni beklagar det inträffade.

– Israel har ingen önskan att döda oskyldiga civila, bara att skydda sina medborgare. Olyckligtvis kan det i stridens hetta ske beklagansvärda incidenter så som den i morse, säger hon enligt Haaretz.

Fem dödade i Västbanken

Fem palestinier dödades när israeliska soldater genomförde en nattlig räd i norra delen av Västbanken tidigt på onsdagen.

Fyra medlemmar av den militanta gruppen Al-Aqsas martyrbrigader dödades i eldstrid med soldaterna i en by nära staden Jenin, enligt vårdpersonal. Det femte dödsoffret var en bybo som av allt att döma träffades av en förlupen kula inne i sin bostad.

En preliminär siffra över hur många palestinier som dödades under natten är 23. Den kommer från palestinska källor och återges av Reuters.

Bildt: Angreppen är upprörande

TV: Barnen sprängdes i sömnen

Barn en tredjedel av dödade och skadade palestinier

Simone Söderhjelm, TT