Mammorna som utnyttjar sina barn

Två stora barnporrsutredningar i Skåne med mödrar som begår övergrepp

NYHETER

Just nu pågår två stora barmporrutredningar i Skåne. I båda fallen har mammorna varit delaktiga i utnyttjandet av flickorna.

– I Sverige är det väldigt ovanligt med mödrar som begår övergrepp, säger Anneth Ahlenius vid

Rikskriminalpolisens barnporrgrupp.

Enligt Anneth Ahlenius är det ovanligt med kvinnor som åtalas för barnporrsbrott, men det finns ett stort förmodat mörkertal.

– Mödrar har ofta en större intimitet med sina barn även längre upp i åldrarna, vilket gör att barnen ofta accepterar mer och har svårare att avgöra var gränserna går, säger hon.

De senaste dagarna har två mammor i Helsingborg och Malmö åtalats för att ha begått övergrepp på sina döttar. Detaljer om övergreppen som filmats och fotograferats har skakat Sverige.

– Jag tror att folk har svårare att ta in mödrars grymhet, det går mot tanken om vad som ligger i moderns natur. Och för de barn som blir utnyttjade är det såklart oerhört traumatiserande när grundtryggheten hos mamman försvinner, säger Anneth Ahlenius.

Ovanligt med kvinnor bakom kameran

Förra året anmäldes 553 barnporrbrott i Sverige. Hur många av utövarna som var kvinnor visar inte statistiken.

- De kvinnor som begår barnporrsbrott är ofta traumatiserade själva och har blivit utnyttjade som barn. Men det finns även fall där kvinnorna handlar under stark påverkan av män, säger Anneth Ahlenius.

I båda åtalen mot de två skånska kvinnorna har videodokumentation utgjort bevismatrialet.

– Det är framför allt män som har stått för barnporrsdokumentation tidigare, men här ser vi alltså även kvinnorna hålla i kameran. Det är väldigt ovanlig, säger Anneth Ahlenius.

Läs också:

Titti Jersler

ARTIKELN HANDLAR OM