Hon kan bli USA:s första kvinnliga president

Hillary Clinton vann jordskredsseger i New York

Foto: afp
kan bli historisk Om Hillary Clinton kandiderar och vinner ett presidentval blir hon USA:s första kvinnliga president. Maken och tidigare presidenten Bill Clinton stöttar henne.
NYHETER

I natt säkrade hon sin plats i senaten.

Nu tyder allt på att Hillary Clinton kommer att kandidera i presidentvalet.

Hillary Clinton är en av USA:s hundra mäktigaste politiker. I natt vann hon en jordskredsseger i det amerikanska lokalvalet. Den före detta presidentfrun fick 67,4 procent av New York-bornas röster mot republikanen John Spencer som endast fick 30,5 procent.

– Det här är en stor kväll för alla demokrater, eller hur? Jag tycker att demokrati är fantastiskt och det är underbart att få vara här med er. Jag vill tack New York för att ni har stöttat mig och för att ni har krävt en förändring. Budskapet hade inte kunnat vara tydligare. Det är dags för att sätta ny kurs, sade Hillary Clinton i ett tv-sänt tal i natt.

Fått självförtroende

Men många tror inte att hon kommer nöja sig med att vara verksam i senaten. Hillary Clinton anses ha siktet inställt på att bli USA:s första kvinnliga president.

2000 vann hon valet då hon slog Rick Lazio genom att få 55 procent av rösterna. I år bjöd republikanerna på mindre motstånd och den stora segern ska enligt uppgifter ha ökat hennes självförtroende inför presidentvalet. Hon är starkt kritisk till den nuvarande regeringen.

– Det finns så mycket arbete att göra. I förra veckan sade vicepresidenten att regeringen oavsett valresultatet kommer fortsätta sitt arbete på samma sätt som tidigare och i samma takt. Men jag tycker att det amerikanska folket har sagt ”inte så snabbt”, sade Hillary Clinton i sitt tal.

Rör sig mot mitten

Det senaste året har hon genomgått en "make over" som drastiskt ändrat hennes stil från en fantastisk vänsterkvinna till en mittenpolitiker som kan attrahera fler väljare.

Clinton har även försökt ändra sin attityd och satsat på politiska samarbeten över blockgränserna. Nu vill hon fortsätta arbetet mot den globala terrorismen, men på ett annat sätt än Bush-regimen.

– Vi har röstat för fortsatt arbete mot terrorismen men för en ny kurs i Irak som kommer föra människor samman istället för att söndra. Jag hoppas att det budskapet kommer höras klart och tydligt, för New York och resten av USA vill se ett slut på korruptionen och dominansen från särintressen och istället se en ny start för vårt älskade land.

"Demokraterna är elakare"

Om Hillary Clinton:

Läs mer

Susanna Vidlund