Senatorsvalet avgörs i Virginia

Sexförfattare mot före detta quarterback i jämn kamp

Foto: Getty Images
George Allen och James Webb.
NYHETER

Presidentvalet 2000 blev en smutsig uppgörelse mellan George Bush och Al Gore där jurister till slut fastställde valresultatet.

Nu kan strulet snart vara tillbaka.

Senatorvalet avgörs i delstaten Virginia där en före detta NFL-spelare och sexförfattare slåss om segern.

Demokraterna var tvungna att erövra sex av republikanernas platser i senaten. I morse hde de tagit fyra - men avgörandet i Virginia väntas dra ut på tiden.

Montana ser ut att gå till demokraterna och därmed avgörs senatorsvalet i Virginia.

Med ett fåtal röster kvar att räkna leder demokraternas James Webb med bara ett par tusen röster mot republikanernas George Allen.

Oavsett vem som vinner kommer förloraren med största sannolikhet att begära omräkning av rösterna, något man har rätt till om det är extremt jämnt.

Struligt i Florida

Det gör att slutresultatet kan dröja flera veckor och till slut avgöras av jurister. Först den 27 november väntas resultatet komma från Virginia och då kan en begäran om omräkning lämnas in.

Därefter sätter hela processen igång och i värsta fall kan den definitiva valresultatet dröja till efter årsskiftet.

Tankarna går tillbaka till 2000 då presidentvalet drog ut på tiden då Floridas röster fick räknas om. Efter flertalet överklagande förklarade sig till slut Al Gore slagen den 13 december – fem veckor efter valet.

I dagens val till senaten står kampen i Virginia mellan Webb och Allen. Den förstnämnde har fått hård kritik efter att författat böcker som beskriver sexrelationer mellan män och barn. Republikanerna har hamrat hårt mot Webbs tveksamma böcker och anklagat honom för att ha en skev kvinnosyn.

Den som skrikit högst är republikanernas George Allen – före detta quarterback i NFL.

Återstår att se vem som vinner den här matchen.

Daniel Lagerqvist