Demokraterna tog över makten i representanthuset

Foto: AP, Reuters
T.v. Nancy Pelosi, demokraternas ledare i representanthuset, firar framgångarna i valet. T.h. Hillary Clinton.
NYHETER

För första gången på tolv år övertar demokraterna majoriteten i representanthuset.

Det innebär i praktiken president Bushs första valförlust.

Demokraterna tog 15 platser från republikanerna.

Nu blir demokraten Nancy Pelosi den första kvinna någonsin att ta över ordförandeskapet i prepresentanthuset, som är kongressens ena kammare.

- Det amerikanska folket har röstat för en förändring, sa Pelosi i segertalet.

I senatsvalet var är det fortfarande oklart.

Demokraterna hade på onsdag eftermiddag enligt preliminära resultat en liten övervikt, men striden var stenhård ii flera stater.

Demokraterna övertog visserligen tre republikanska platser, men i Tennessee, där man helst också skulle vunnit för att nå majoritet även i senaten, blev det förlust. I Virginia, en annan nyckeldelstat, skilde bara 3000 röster mellan partiernas kandidater. Det är så få att det kommer att bli omräkning.

Demokraterna behöver maktskiften på tre senatsposter till. Det ena måste komma i Virginia och de återstående två i Missouri och Montana, där rösträkningen inte är färdig. Vid oavgjort i senaten får vicepresident Dick Cheney utslagsröst.

Mäktig kvinna

I delstaten New York omvaldes USA:s förra första dam Hillary Clinton med bred marginal till senaten. Demokratens seger var väntad men följdes med intresse eftersom hon väntas kandidera till presidentposten 2008.

Seger i senaten eller inte – den stora valsegraren är Nanci Pelosi, demokraternas gruppledare i representanthuset. Hon väntas nu bli kammarens mäktiga talman, den första kvinnan på posten. Partiet får nu leda alla de mäktiga utskotten och kan sätta stopp för mycket av presidentens politik. Hans presidentskap kommer framöver inte att bli sig likt.

Det amerikanska folket har röstat för ”en ny riktning, för hederlighet och samarbete mellan partierna i Washington”, sade Pelosi i ett tal inför entusiastiska anhängare. I ingen annan fråga var väljarnas önskan om en ny riktning så tydlig som Irak, sade hon.

– Låt oss samarbeta för en lösning på kriget i Irak, sade Pelosi med adress George Bush.

Korruption

Vita huset uttryckte besvikelse, men det hävdades att Bush nu ser fram emot att samarbeta med demokraterna.

Valet var i praktiken en folkomröstning om presidenten och Irakkriget, där väljarna överlag tycker att USA har kört fast.

Enligt en vallokalsundersökning som CNN låtit göra tyckte väljarna dock att ”korruption och omoral” var den viktigaste frågan. 42 procent svarade att det var extremt viktigt. 15 republikanska kongressledamöter har varit inblandade i en rad skandaler av kriminell eller sexuell natur.

40 procent tyckte att terrorismen var ”extremt viktig”, 39 procent ekonomin och 37 procent Irak. Över hela landet sade 57 procent att de var emot kriget medan 41 var för. Siffrorna var i stort sett desamma för eller emot Bush.

Irakreträtt

Demokraterna har sagt att de snabbt ska genomdriva en rad åtgärder. Nya regler ska införas för att förhindra nya korruptionsskandaler. Bland annat ska gåvor från lobbyister förbjudas.

Minimilönen i USA ska också höjas från 37 kronor i timmen till 52. Alla rekommendationer i den särskilda 11 septemberutredningen ska också genomföras. Det handlar bland annat om ökad säkerhet vid landgränser och i hamnar.

De frågorna anses inte så svåra att driva. I förlängningen lär demokraterna vilja granska bland annat hur Bushs regering skött Irakkriget. Partiet väntas också öka trycket för en reträtt, även om utrikespolitiken är presidentens domän.

Ett mäktigt påtryckningsredskap för kongressen är också att den håller i statens utgifter, inklusive krigsbudgeten.

Läs mer:

aftonbladet.se/TT