Värdetransport rånad i Rydaholm

Två beväpnade män sprängde värdetransporten

NYHETER

En värdetransport rånades i Rydaholm i Jönköpings län. Larmet kom in till polisen klockan 8.45 på torsdagsmorgonen.

– Två beväpnade män sprängde en värdetransport. Det är oklart om de fått med sig pengar, säger Stefan Carlsson som är informatör vid polisen i Jönköpings län till aftonbladet.se.

I Rydaholm i Värnamo kommun rånades i morse en värdetransport. Det hela skedde utanför Swedbanks lokaler på Storgatan i Rydaholm.

Två väktare befann sig inne i banken när rånarna sprängde sönder värdetransporten.

Männen var beväpnade med automatvapen och enligt uppgifter till aftonbladet.se ska två skott ha avlossats mot bilen.

De maskerade rånarna ska enligt Smålansposten ha använt en apterad sprängladdning på fordonets bakre del. Explosionen var så kraftig att taket på bilen lyfte och bilarna slets upp.

Övergav flyktbilen

Ett stort antal poliser söker nu efter gärningsmännen. Enligt polisen försvann från platsen i en stulen blå mindre hyrbil av märket Volkswagen Golf. Bilen stals för några månader sedan från en uthyrningsfirma i Stockholm.

— Nu är den första flyktbilen anträffad inne i vårt län. Den sattes i brand och hittades mellan Rydaholm och Lagan i Ljungby kommun. Där har det skett ett fordonsbyte och man har bytt till en Volvo kombi, säger Robert Loeffel som är informatör vid polisen i Växjö.

Poliser i flera län är inkopplade i jakten på rånarna. Polisen har satt upp vägspärrar och söker med helikopter efter de misstänkta rånarna.

– Polisen i hela södra Sverige i princip är inkopplad. Skåne, Halland, Östergötland och Kronoberg arbetar med att vidta lämpliga åtgärder, säger Robert Loeffel.

Allmänheten uppmanas höra av sig till polisen om de har tips.

– Vi tar tacksamt emot alla iakttagelser, säger Stefan Carlsson.

Securitas Värdes vd Johan Eriksson bekräftar för TT att en av deras värdetransportbilar har sprängts. Enligt honom har företagets personal inte skadats i samband med rånet.

Fick inga pengar

Det verkar också som att rånarna misslyckades med att stjäla pengar.

– Rånarna fick inte med sig någonting, säger Securitas Värdes presschef Stefan Wikman till TT och menar att även om rånarna lyckades få med sig sedlar så har de blivit skadade vid explosionen.

Platsen för rånet är avspärrad sedan länge och nu genomför polisens tekniker en undersökning av platsen.

– Den kommer visa bland annat hur sprängningen gick till, säger Stefan Carlsson.

Hur fortsätter ni jakten på gärningsmännen?

– Vi fortsätter att leta efter Volvo kombin som vi tror de färdas i. Vi arbetar brett och tar hjälp av varandra i arbetet, säger Stefan Carlsson vid 11-tiden på torsdagen.

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM