”Tryckvågen blåste ut fönstren i lägenheten”

Ögonvittne berättar om värdetransportrånet

NYHETER

Asko Päiväniemi trodde inte sina öron i morse. Två skott hördes utanför hans lägenhet och när han gick fram till fönstret såg han två beväpnade män.

– De hade skjutit hål i bussen och kört in plaströr med sprängmedel och stubintråd och tänt på, berättar han för aftonbladet.se.

Asko Päiväniemi, 50, bor i samma hus som Swedbank i Rydaholm är belägen. Han blev mycket skakad i morse när han insåg att två beväpnade män med sprängmedel, höll på ett genomföra ett rån utanför hans fönster.

– Jag såg när han tände på stubintråden. De var inte mer än sex meter ifrån mig. När jag förstod vad som hände blev jag mycket rädd.

För att undvika att bli beskjuten och skydda sig från tryckvågen, tog han sig så långt in i lägenheten som han kunde. Asko sökte skydd i hallen men hann inte skydda ansiktet innan explosionen kom.

– För mitt utseendes skull försökte jag backa så långt som möjligt, berättar han. Fönsterrutorna blåstes ut och det kom glassplitter ända in i hallen som ligger säkert sju meter från fönstren. Som tur var träffades han inte av splittret.

Stora skador

Efter explosionen vågade han sig fram till fönstret igen.

– Taket hade sprängts bort på bussen. Den var helt demolerad. Rånarna åkte iväg i en blå bil.

Den blå flyktbilen har nu påträffats.

Tryckvågen förstörde köksfönstren helt och hållet och även delar av sovrumsfönstren i lägenheten. Dessutom har Asko och hans familj fått skador på egendomen och det är riktigt rörigt hemma nu. Bland annat ligger det delar av den sprängda värdetransporten på hans köksgolv.

– Jag ska ta kontakt med försäkringsbolaget så får de komma hit och räkna ut hur mycket de här skadorna kostar.

Det är oklart om Asko och hans familj kan sova i sin lägenhet i natt.

– Det beror väl på om vi kan få hit en glasmästare snabbt och om vi hinner städa. Jag måste iväg och arbeta. Som tur var var inte min fru eller son hemma när det här hände, säger Asko.

Susanna Vidlund