Så skyddar du dig mot brinnande mobiler

Elsäkerhetsverkets råd till konsumenterna

NYHETER

Köp bara originalprodukter.

Det är Elsäkerhetsverkets råd för att undvika brinnande mobiltelefoner.

– Det finns mindre nogräknade importörer, säger Ingvar Enqvist på verket, till aftonbladet.se.

Helt vanliga bordslampor kan vara farliga och har kallats tillbaka av elsäkerhetsverket.

Våra hem är fyllda med elprylar av olika slag. Från mobilladdare till ljusslingor. Hur farliga är de?

Elsäkerhetsverket som ska trygga elanvändarnas säkerhet i Sverige stoppar varje år runt 200 000 elprodukter på marknaden.

På verkets hemsida finns långa listor med ljuskedjor, bordslampor och skarvsladdar som inte uppfyller kraven på säkerhet och som därför har stoppats i affärerna. Men EU-regler har de senaste åren gjort marknaden säkrare.

– När man bygger till exempel en mobilladdare så måste man följa EU-normerna. När en produkt placeras på marknaden sker en omfattande marknadskontroll, säger Ingvar Enqvist, enhetschef för produktsäkerhet på Elsäkerhetsverket.

Blivit säkrare

– Över åren kan man se att produkterna har blivit säkrare.

Ändå kommer med jämna mellanrum nyheter om mobiler som börjar brinna eller datorbatterier som exploderar.

– Det finns alltid importörer som är mindre nogräknade. Man kan inte få bort allt, säger Ingvar Enqvist.

Risken för att en mobiltelefon på laddning ska fatta eld är, enligt Enqvist, liten. Men för att vara på den säkra sidan ger han följande råd:

– Köp alltid CE-märkta produkter från seriösa affärer och inte på torg eller sådana ställen. Man ska köpa originalsaker.

Han avråder också bestämt från att ladda mobilen i till exempel sängen.

– Den ska ligga på golvet eller på ett bord.

Problem med batterierna

I somras uppmärksammades flera fall då bärbara datorer fattade eld. Orsaken var problem med batterierna. Enligt tidningen PC för alla ska därför Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) utforma nya rutiner för batteritillverkning. De nya reglerna ska gälla för både mobil- och datorbatterier.

Men också i det här fallet vill Elsäkerhetsverket tona ner riskerna.

- Jag tycker inte att man behöver känna sig orolig. Man kan ju tänka på hur många datorer det finns i förhållande till antalet olyckor, och då är risken ju inte speciellt stor, sa i somras Lars Talu på Elsäkerhetsverket till PC för alla.

Men precis som i fallet med mobilladdare bör man använda sitt sunda förnuft och inte använda datorn i olämpliga miljöer där den till exempel kan utsättas för fukt.

Johanna Melén