08:or har svårast att finna kärleken

Så hittar du rätt i singeljakten

NYHETER

Vi stockholmare är som soffköpare.

Åtminstone vi singlar.

Vi tar en som ser bra ut.

Och upptäcker att den är oskön att sitta i.

I Stockholm är hela 60 procent av alla hushåll singelhushåll, enligt SCB, Statistiska centralbyrån. Motsvarande siffra för riket är bara 46 procent.

Den givna frågan är naturligtvis – varför?

Singelcoachen Sofia Sivertsdotter tror att en anledning är att utbudet är för stort.

– Som med allt annat i dagens samhälle blir det svårt att välja. Många skaffar sig en partner som man köper sig en ny soffa. I stället för att grunda det på kärlek grundar man det på vad som ser bra ut i and-

ras ögon, säger hon.

Utbudet gör oss kräsna.

– Strävan efter det bästa är en sund strävan, men det kan gå till överdrift så att man inte njuter på vägen till målet, utan tror att det ska finnas en perfekt riddare som ska lösa livet åt en, säger Sofia.

– På landsbygden är det inte samma stress. Några gifter sig med grannhusets barn. Där nöjer man kanske sig, på gott och ont. Men befinner man i sig en miljö med många singlar, påverkas man av att leva det livet.

Sofia Sivertsdotter tycker att vi ska träna på att tycka om oss själva i stället för att jaga. För när vi mår som bäst – då kommer allt annat på köpet.

– Men ser man en fin tjej eller kille, så gå dit och prata. Även om det är en trist novembertisdag i tunnelbanan, säger hon.

5 tips från singelcoachen

Petter Maaherra